MAKEDONIJA AMERIKANIZUJE PEŠADIJU! Šest lakih borbenih vozila Oškoš JLTV iskrcalo se u Solunskoj luci!

Autor:

Svet

27.07.2022

12:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvih šest lakih borbenih vozila Oškoš JLTV iskrcano je iz broda u Solunskoj luci. To su prvi primerci koji će ući u sastav Armije Severne Makedonije (ARSM). Prvu informaciju je objavila ministarska odbrane Slavjanka Petrovska preko socijalnih mreža kako je to već uobičajeno u balkanskim zemljama da političari obavljaju posao novinara.

MAKEDONIJA AMERIKANIZUJE PEŠADIJU! Šest lakih borbenih vozila Oškoš JLTV iskrcalo se u Solunskoj luci!

Foto: mod.gov.mk

Prvi makedonski JLTV bili su u utrobi broda zajedno sa 180 vozila M1117 koja su američka donacija grčkoj vojsci kao deo šireg plana uvođenja u naoružanje 1.200 takvih vozila.

Grci su uzeli polovna vozila iz američkih viškova, a Makedonci su se odlučili za kombinaciju vozila JLTV formule pogona 4x4 borbene mase oko 10 tona i većih vozila Strajker 8x8 čija je borbena masa u osnovnoj varijanti M1126 oko 19 tona.

Do sada je ugovorena nabavka 45 JLTV od kojih će ove godine stići 33 komada, a preostala 2023. godine.

Prvobitno planirano je da JLTV postane osnovno vozilo, ali 2020. primljena je ponuda za jednu četu od 9 pa zatim 12 vozila Strajker. Ambicije su rasle i prošle godine američke vlasti odoborile su prodaju 45 Strajkera u raznim varijantama, a planovi nabavke JLTV povećani su na 99 komada.

Prema dugoročnom planu razvoja sistema odbrane za period od 2019. do 2028. godine nova vozila dobiće deklarisana jedinica ARSM – laka pešadijska bataljonska grupa. To je namenska jedinica prilagođena zahtevima Nato i pripremljena za zajedničke misije.

Foto: twitter.com/SlavjankaPetrov

Isporučeni JLTV

Njeno jezgro je 2. pešadijski bataljon koji sada koristi nemačka vozila TM-170 Hermelin. Nabavkom nove tehnike osavremeniti inventar ARSM koji je sada eklektičan izbor točkaša i guseničara raznog porekla i tehničkog stanja.

Ima tu tehnike koja je redovno na vežbama, ali i puno više vozila koja su odavno izvan jedinica prepuštena propadanju do odluke o prodaji ili rashodu.

Na listi imovine ARSM sada su gusenična vozila BMP-2, M113, MT-LB i Leonidas i točkaši BTR-70, BTR-80, Hermelin i Kobra. Vozila su proizvedena u SSSR, SAD, Grčkoj, Turskoj i to sve sada stvara velike probleme u održavanju.

Zato se makedonsko ministarstvo odbrane odlučilo za unifikaciju tehnike sa osloncem na američke proizvode. Račun se plaća delom iz makedonskog odbrabenog budžeta, a delom iz donacija Pentagona. Tačni iznosi nisu izvesni jer su Amerikanci posle početka rata u Ukrajini pokazali volju da više pomognu balkanske saveznike.

Donacije će pratiti slanje naoružanja istočnog porekla iz ARSM i ostalih zemalja regiona u Ukrajinu.

Obzirom da se podaci o tome šta je makedonska Vlada donirala drže u tajnosti nema za sada javnih relevatnih informacija o tome koliko će ARSM dobiti dodatnih donacija za modernizaciju uključujući tu nabavku borbenih vozila, piše Balkanska bezbednosna mreža.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading