PRAVDA JE DOŠLA PO SVOJE: Matijaš koji je zbog greške veštaka bio u zatvoru, konačno je pušten na slobodu!

Autor:

Svet

12.07.2022

16:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što je proveo tri i po godine života iza rešetaka na osnovu katastrofalne greške Zavoda za sudsku medicinu RS kojom je zamenjen njegov DNK sa drugim optuženim, Prijedorčanin Nemanja Matijaš konačno je pušten na slobodu.

PRAVDA JE DOŠLA PO SVOJE: Matijaš koji je zbog greške veštaka bio u zatvoru, konačno je pušten na slobodu!

Foto: Ilustracija: Shutterstock

Policija u akciji hapšenja

Matijaš je pušten nakon rešenja Okružnog suda Banjaluka koji je prethodno uvažio zahtev Matijaša za ponavljanje pravosnažno okončanog krivičnog postupka, piše Srpskainfo.

Rešenjem je naloženo da se Matijaš odmah pusti na slobodu, što je i učinjeno.

Prema zvaničnim podacima, Prijedorčanin je iza rešetaka proveo ukupno tri godine i pet meseci od ukupno pet godina koliko je iznosila kazna po presudi.

Za Matijaša borba još uvek nije završena, jer sledi ponovljeni postupak u kojem bi konačno trebala biti ispravljena nepravda prema ovom Prijedorčaninu, a o kojoj je portal Srpskainfo detaljno pisao.

Foto: Ilustracija: Shutterstock

Hapšenje/Ilustracija

- Borbu u cilju dokazivanja svoje nevinosti nastavljam i čekam da sud zakaže datum održavanja ponovljenog postupka - izjavio je Matijaš za Srpskainfo.

Prijedorčanin Nemanja Matijaš osuđen je na osnovu greške Zavoda za sudsku medicinu RS koji je pod još uvek nejasnim okolnostima zamenio DNK Matijaša sa DNK drugog optuženog u ovom slučaju i to Vanjom Vukovićem.

Matijaš i Vuković su uhapšeni u avgustu 2017. godine nakon što je banjalučka policija u automobilu koji je vozio Vuković pronašla paket sa heroinom.

Osumnjičenima je određen pritvor, a u rekordna 23 dana bila je podignuta i optužnica.

Istragom u ovom slučaju rukovodilo je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka koje je zatražilo veštačenje paketa sa drogom, u cilju pronalaska DNK tragova.

Nakon što su pritvoreni, u KPZ Banjaluka i u pratnji policijskih inspektora, došao je dugogodišnji sudski veštak Zoran Obradović.

Foto: shutterstock

Rotacija/Ilustracija

Tokom kasnijeg saslušanja, Obradović je naveo da je briseve bukalne sluznice uzeo od obojice osumnjičenih u prisustvu policijskog inspektora i po uobičajenoj proceduri.

Obradović je tako objasnio da je dokazni materijal označio i lično ga odneo u Zavod za sudsku medicinu RS. Dugododišnji sudski veštak međutim, nije se mogao setiti kome je u Zavodu predao DNK tragove, jer o tome nije ni sačinjen zapisnik.

Tako je ostalo nejasno da li je neko namerno zamenio DNK tragove u to vreme osumnjičenih Vukovića i Matijaša i sa kakvim ciljem.

Međutim, ovo bi svakako trebala utvrditi posebna istraga koja se mora provesti kako bi se ovakvom načinu rada pojedinaca u policiji ili pravosuđu Republike Srpske konačno stalo u kraj.

Iako je Vuković sve vreme tvrdio da Matijaš koji se u kritično vreme nalazio na mestu suvozača nije znao šta se prevozi u autu, iako je Matijaš od početka tražio samo jedno, da se ponovi veštačenje, njegov zahtev nijedan sud u kritično vreme nije želeo uvažiti. Propust je još veći, ako se zna da je upravo DNK bio jedini dokaz koji je Matijaša smestio iza rešetaka.

Konačno na slobodi 

Vuković i Matijaš su u januaru 2018. godine osuđeni na po po pet godina zatvora, a ovu presudu u drugostepenom postupku potvrdio je Vrhovni sud RS.

Nakon nekoliko godina agonije zbog nepravde, jer je osuđen na osnovu katastrofalne greške, Matijaš je uspeo obaviti DNK veštačenje o svom trošku i to za vreme izdržavanja zatvorske kazne u KPZ Banjaluka.

Naime, Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske i to upravo veštak Obradović, konstatuje da se nesporni biološki uzorak, odnosno bris bukalne sluznice Nemanje Matijaša, uzet na osnovu ličnog zahteva u julu prošle godine i nesporni biološki uzorak, uzet od Matijaša tokom istrage 2017. godine, ne podudaraju.

Koliki je značaj u celom postupku protiv Matijaša imao pogrešan DNK najbolje govori poslednje obrazloženje Okružnog suda Banjaluka da su novi dokazi i činjenice podobni da utiču na oslobađanje Matijaša.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading