NESTAJE ADA BOJANA! Omiljeno letovalište Srba guta more! Voda već prekrila tlo veličine 60 fudbalskih stadiona! (FOTO)

Autor:

Svet

12.07.2022

12:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Do prošle godine voda je progutala tlo koje bi moglo da zauzme 60 prosečnih fudbalskih stadiona, a odmaralište je ostalo bez 15 apartmana i dva restorana "Ulcinjska rivijera".

NESTAJE ADA BOJANA! Omiljeno letovalište Srba guta more! Voda već prekrila tlo veličine 60 fudbalskih stadiona! (FOTO)

Foto: youtube.com/BALKAN MEDIA HD

Adu Bojanu, omiljeno letovalište mnogobrojnih gostiju iz Srbije, rečno ostrvo na ušću reke Bojane u Jadransko more, na krajnjem jugoistoku Crne Gore, koje se nalazi uz državnu granicu sa Albanijom, neumorno guta more - pa se u godini kada ovo rečno ostrvo ulazi u petu deceniju postojanja kao turistički centar, traže rešenja kojima bi se erozija zaustavila.

Sve je počelo pre dvadesetak godina - dejstvom prirodnih faktora, klimatskih promena, podizanjem nivoa mora ali i nedostatkom sedimenta koji bi sačuvao obale rečnog ostrva, jer su na pritoci Bojane, na Drimu, podignute hidrocentrale, čije brane zaustvljaju pesak i šljunak koji su ranije stizali sa rekom i gradili ostrvo na ušću Bojane u more.

Foto: Printskrin/RTS

Ada Bojana

 

Do prošle godine voda je progutala tlo koje bi moglo da zauzme 60 prosečnih fudbalskih stadiona, a odmaralište je ostalo bez 15 apartmana i dva restorana "Ulcinjska rivijera", piše Mondo.

- U zadnje dve godine smo, uz pomoć nekih stručnjaka iz Italije i nekih naših, uspeli da napravimo takozvanu veštačku dinu ispred naših objekata koja je bila visine nekih dva metra i prošle godine ona je dala dobre rezultate - rekao je Bojan Đakonović, direktor HTP.

Postoje neke kratkoročne mere, a svakako bi dugoročne mere bile, pre svega, da se vidi da li se može, na neki način povratiti taj pesak koji je pre prihranjivao Adu Bojanu, kroz Bojanu.Treba reći, da je pozitivna stvar što Ada nije urbanizovana, u smislu da ima dosta prostora, tako da se može govoriti o tom održivom turizmu - istakla je Ivana Stojanović iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore.

Foto: Printskrin/RTS

Ada Bojana

 

Dok se rešenja traže, ne zaboravlja se i neophodnost zaštite prirode, jer je Ada staniše i biljnih i životinjskih vrsta koje su jedinstvene u Evropi. Predanje nastanak Ade Bojane smešta u 17. ili 19. vek, kada se ovde, posle jedne oluje nasukao jedrenjak Merito. Godinama se potom, na olupinu broda taložio rečni nanos, vremenom je nastao sprud, a potom i ada.

Tako se između dva toka Bojane, koja se račva do svog ušća u more, ugnezdilo ostrvo i postalo jedinstveni turistički centar.

Foto: Printskrin/RTS

Ada Bojana

 

- Ada je omiljena destinacija za turiste iz Srbije, pogotovo iz Beograda i Novog Sada. Prošle godine, kada smo bili pod tim korona merama i mogu reći da nije bilo turista iz Srbije, da bi sezona bila veoma upitna i da je njihov udeo bio, gotovo polovina svih gostiju koji su došli - istakao je Bojan Đakonović, direktor HTP.

Taj trend se kažu nastavlja, a da bi se kapaciteti očuvali, grade se novi bungalovi u zaleđu - građevine povlače pred silom Jadrana, i uređuju preostale plaže. I mada je sve teže sačuvati Adu, jedno je sigurno - sačuvana je zauvek u filmu koji je ušao u sve anale naše kinematografije.

Bonus video:

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading