ZAPALJENA PRIVATNA REZIDENCIJA PREMIJERA ŠRI LANKE

Autor:

Svet

09.07.2022

19:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Demonstranti su danas upali u privatnu rezidenciju premijera Šri Lanke Ranila Vikremesingea i zapalili je nekoliko sati nakon što je on rekao da će podneti ostavku kada se formira nova vlada.

ZAPALJENA PRIVATNA REZIDENCIJA PREMIJERA ŠRI LANKE

Foto: Tanjug/AP

Kancelarija premijera saopštila je da su demonstranti nasilno ušli u njegovu kuću u Kolombu, preneo je AP.

Za sada se ne zna da li je premijer bio u rezidenciji u vreme napada, dodala je američka agencija.

Ranil Vikremesinge je potvrdio da će podneti ostavku posle bekstva predsednika Gotabaje Radžapakse nakon protesta na kojima je tražena njegova ostavka.

"Da bi se obezbedio nastavak rada Vlade, uključujući bezbednost svih građana, prihvatam najbolju preporuku lidera stranaka da se omogući rad Vlade koju će činiti predstavnici svih partija", napisao je on na Tviteru, preneo je TAS S.

"Da bih to olakšao, podneću ostavku na mesto premijera", istakao je on.

Vikremesinge je svoju odluku saopštio nakon sastanka lidera političkih partija kojim je predsedavao predsednik parlamenta Šri Lanke Mahinda Japa Abejvardena.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 


Vest o ostavci premijera usledila je posle bekstva predsednika Gotabaje Radžapakse nakon protesta na kojima je tražena njegova ostavka.

Radžapaksa je očigledno napustio zemlju avionom, rekao je za TAS S bivši ambasador Šri Lanke u Rusiji Udajanga Veratunga koji se nalazi u Kolombu.

Hiljade demonstranata izašlo je na ulice Kolomba, zahtevajući ostavku predsednika Šri Lanke, a neki od njih su ušli u predsedničku rezidenciju.

Tokom protesta povređeno je 39 osoba, uključujući dvojicu policajaca, koji su smešteni u bolnicu.

Država od 22 miliona ljudi bori se sa ozbiljnom nestašicom deviza koja je ograničila osnovni uvoz goriva, hrane i lekova, gurnuvši je u najgoru ekonomsku krizu od sticanja nezavisnosti 1948. godine, naveo je Rojters.
Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 


Mnogi za to okrivljuju predsednika Radžapaksu, a uglavnom mirni protesti traju od marta ove godine.

Nezadovoljstvo se pogoršalo poslednjih nedelja pošto je u zemlji došlo do zatvaranja škola i racionalizacije potrošnje goriva, a inflacija u junu je dostigla gotovo 55 odsto, podsetila je britanska agencija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading