MINISTARKA VIDOVIĆ ISKRIVLJUJE ČINJENICE: Građani Republike Srpske još jednom će iz svog džepa platiti za tuđa mešetarenja

Autor:

Svet

13.04.2022

14:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U svom najnovijem medijskom nastupu, ministarka finansija RS Zora Vidović osvrnula se i na rad priređivača igara na sreću – ovo je tema koja duži niz godina zaokuplja pažnju domaće javnosti. O problemima sa kojima se priređivači igara na sreću u RS suočavaju razgovarali smo sa predstavnicima njihovih najrelevantnijih udruženja u našoj zemlji.

MINISTARKA VIDOVIĆ ISKRIVLJUJE ČINJENICE: Građani Republike Srpske još jednom će iz svog džepa platiti za tuđa mešetarenja

Foto: pixabay.com

Ovo su ključni stavovi sa kojima žele da obaveste javnost kada je reč o odnosu koji prema njima ima resorno Ministarstvo finansija.

1. Novi Zakon o igrama na sreću (2019), umesto toliko željenog reda i izvesnosti poslovanja, doveo je do najvećeg crnog tržišta i maloletničkog klađenja u istoriji Republike Srpske. Elektronska video lutrija (EVL), preduzeće u većinskom vlasništvu Lutrije Republike Srpske, već godinama koristi svoj privilegovani položaj kod vlasti da protivno Ustavu i zakonima RS mrežu svojih terminala nesmetano širi svuda, čak i pored škola, poslastičarnica, kafića i drugih mesta gde se okupljaju đaci osnovnih i srednjih škola. Verovatno zauzeti kabinetskim proklamacijama o istorijskim uspesima resorne ministarke, kao i sistematskim progonom legalnih privatnih priređivača kroz besmislene provere sa jednim ciljem da unište njihove biznise, poresko – inspekcijski organi Ministarstva već godinama ovaj problem volšebno uspevaju da ne uoče. I sve to u skladu sa istim tim zakonom, pisanim tokom boravka izvesnog broja državnih službenika na Maldivima, verovatno o trošku naručioca. Bilo kako bilo, povećani troskovi lečenja maloletnika od bolesti zavisnosti, zbog zakona koji je de fakto legalizovao maloletničke igre na sreću, već sada višestruko nadmašuju bilo kakve pozitivne efekte - šteta koju je on već sada proizveo je razarajuća i sa generacijskim društvenim efektima.

2. Lutrija Republike Srpske je u stanju bankrota, u koji je gurnuta kao deo koruptivne šeme gde se profit izvlači preko privatne firme EVL, koja je u posao ušla nakon nezapamćenog ustavno – pravnog skandala i tendera iz 2019. koji je i danas predmet podsmeha najšire javnosti RS. Kao takav, on je oboren od strane sudova u RS, ali Ministarstvo finansija i dalje odbija da ove presude izvrši. Džabe ministarkinih 100 ili 150 miliona KM projektovanog prihoda koji, čak i kad bi postojao – nije državni, već prihod uske lobi grupe. Da  stvari budu još gore, minus koji Lutrija generiše kako bi se ova šema „održavala na površini“ višestruko nadmašuje i najoptimističnije povećanje prihoda Uprave za igre na sreću. Šteta koju su u javnim finansijama napravili sada već trogodišnji hronični minusi Lutrije tu se ne zaustavlja – tu su i astronomske kamate na kredite koje ovi magovi javnih finansija podigli kako bi minuse pokrili, a da ne govorimo o izgubljenoj dobiti, koja se faktički nalazi u rukama dotičnog političara i njegovih saradnika iz lobija jedne zemlje iz regiona, iza koje stoji izvesni Adnan Š.

3. Na sva zvona slavljeni i toliko puta proklamovani povećani javni prihodi od industrije igara na sreću isključivo su generisani na bazi protivustavnog efektivnog povećanja poreskog opterećenja od čak 300% - uvedenog samo delu privatnih priređivača. Sa druge strane, uživaocima koruptivne šeme proistekle iz protivzakonite uzurpacije javnog dobra preko nelegalnog tendera, porezi su smanjeni, kako bi se novac iz Lutrije izvlačio u korist poznatog političara iz okoline Banja Luke sa stanom u Moskvi.

4. Firma o kojoj ministarka Vidović govori u kontekstu povezivanja na informacioni sistem Ministarstva, a koja je trebalo da dobije posao dodatne otimačine novca od privatnih operatera, jeste čuveni Prointer, koji radi u korist sina poznatog politicara sa drugim stanom u Sankt Petersburgu.

5. Borba svim legalnim sredstvima - domaćim i međunarodnim – nastavlja se do samog kraja. Pogođene kompanije još odavno pripremaju spor pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu (ICSID), čije je pokretanje do sada odlagano kao znak dobre volje i usled pandemije korona virusa, budući da će se više od 40 miliona evra naplatiti od svih građana RS u trenutku kada rukovodstvo nije u stanju da im obezbedi ni osnovno pravo na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Ni ova globalna pošast, pak, nije zaustavila lobi grupu, sa političarem iz okoline Banja Luke na čelu, u realizaciji otimačine državnog novca Lutrije Republike Srpske. Kako stoje stvari, ovo su činjenice o kojima će se vinovnici najvećeg pravnog nasilja u poslednjih nekoliko decenija vrlo brzo izjašnjavati pred najvećim sudom sveta za rešavanje ove vrste sporova, a ceh će, po svoj prilici, ponovo plaćati građani.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading