DANAS DRŽAVA ISPLAĆUJE NOVAC: Ova grupa građana dobiće velike pare!

Autor:

Vesti

31.03.2022

12:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo finansija isplatiće danas akontaciju obeštećenja u novcu za 3.462 bivših vlasnika, u iznosu od 4.556.054,48 evra, na osnovu pravosnažnih rešenja o utvrđivanju iznosa obeštećenja, koje je prethodno donela Agencija za restituciju

DANAS DRŽAVA ISPLAĆUJE NOVAC: Ova grupa građana dobiće velike pare!

Foto: e-stock/K. CVIJOVIĆ

Iznos akontacije je 10 odsto od utvrđenog iznosa obeštećenja, po svim zakonskim osnovama bivših vlasnika, a isplata se vrši u dinarskoj protivvrednosti, po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije, prenose Agencije.

Ukoliko je iznos obeštećenja manji od 1000 evra, on će biti isplaćen u celosti, a ukupno ima 950 takvih rešenja.

U slučaju kada umesto bivšeg vlasnika pravo obeštećenja ostvaruju zakonski naslednici, iznos akontacije deli se na zakonske naslednike saglasno njihovim utvrđenim udelima.

Republika

Foto: MUP Srbije

Novac

Ministarstvo finansija naglašava da je, bez obzira na to da li se radi o bivšim vlasnicima, njihovim zakonskim naslednicima ili naslednicima preminulih primalaca obeštećenja, radi isplate akontacije, za svakog primaoca akontacije, potrebno dostaviti određenu dokumentaciju.

Iz Ministarstva pozivaju još jednom sve koji spadaju u gore navedene kategorije, a do sada nisu dostavili potrebnu dokumentaciju, da to učine u najkraćem roku, kako bi im bila isplaćena akontacija.

Planirano je da se ove godine isplati ukupno 5.638.263,63 evra, a danas se isplaćuje akontacija za one koji su do sada dostavili potrebnu i validnu dokumentaciju.

Republika

Foto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

Isplata

Naredni krug isplate akontacije obveznicima čija rešenja postanu pravosnažna do 30. juna ove godine, biće isplaćen 31. marta sledeće godine.

Izmenama i dopunama Zakona o izmenama i dopunama zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, koje su usvojene u decembru 2020. godine, propisano je da se obeštećenje u vidu državnih obveznica Republike Srbije vrši emitovanjem obveznica, jednom godišnje za iznos obeštećenja koji utvrđuje Agencija za restituciju, na osnovu donetih rešenja o obeštećenju koja su postala pravnosnažna do 30. juna tekuće godine. Na osnovu tih rešenja, isplate se vrše 31. marta naredne godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading