EP POKREĆE ISTRAGU: Đukanović i sin već na listi zbog of-šor kompanija!

Autor:

Svet

04.04.2022

11:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslanici Evropskog parlamenta podneli su 236 amandmana na nacrt izveštaja tog parlamenta za Crnu Goru, čiji je autor izvestilac za Crnu Goru Tonino Picula.

EP POKREĆE ISTRAGU: Đukanović i sin već na listi zbog of-šor kompanija!

Foto: Tanjug/AP

Milo Đukanović siguran u uspeh

U amandmanima, čiji sadržaj je procurio u javnost, konkretnije se poziva na reformu izbornog zakonodavstva, snažniju borbu protiv korupcije i zaštitu prava nacionalnih manjina. Jedan od amandmana, naveden kao amandman 84, odnosi se na predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

- Crna Gora jedna je od najugroženijih zemalja kada je u pitanju korupcija u Evropi danas, čak je predsednik Đukanović optuživan da je umešan u nekoliko slučajeva zloupotrebe na najvišem nivou države, te da su "Panamski papiri" otkrili da su on i njegov sin Blažo osnovali of-šor kompanije u nekoliko poreskih rajeva - navodi se u tekstu amandmana koji su predali poslanici Tijeri Marijani i Žan-Lin Lakapel, prenose Večernje Novosti.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

EP

Šef Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Crnom Gorom, Vladimir Bilčik, pozvao je crnogorske vlasti da pokrenu temeljne istrage o bilo kom kršenju zakona koje je razotkrila afera "Pandora papiri". Akteri te afere su upravo otac i sin - Milo i Blažo Đukanović. Portparol i poslanik Demokratske partije socijalista, Miloš Nikolić, saopštio je da su poslanici Evropskog parlamenta, koji su podneli amandman na izveštaj o Crnoj Gori, u kome se pominje predsednik Đukanović, kažnjeni od EP "jer su bez znanja i saglasnosti EP glumili evropske posmatrače Putinovog nelegalnog referenduma o aneksiji Krima".

- Pomenuti poslanici su deo francuske grupacije čije je izborne kampanje finansirala Moskva - naveo je Nikolić.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Đukanović, Putin

Početkom oktobra prošle godine NVO MANS saopštio je da su Milo Đukanović i njegov sin Blažo 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže stranih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih devičanskih ostrva, Paname i Gibraltara. Iz ove nevladine organizacije su naveli da objavljivanje dokumentacije o sklapanju tajnih ugovora, a koja se odnosi na upravljanje njihovom imovinom preko mreže of-šor kompanija, predstavlja dobar početak za dalju finansijsku istragu da li postoji skrivena imovina jednog od najmoćnijih političara u Crnoj Gori.

- Iz ugovora se vidi da je stariji Đukanović formirao Victoria Trust, a njegov sin Capecastel Trust - naveli su iz MANS-a. Dokumentacija pokazuje da su te kompanije, trustovi, ovlašćeni da za račun Đukanovića mogu kupovati i prodavati nekretnine i firme, otvarati nove kompanije i žiro račune, davati i uzimati kredite.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je u prvoj reakciji potvrdio da je osnovao Victoria Trust, ali da nije imao nikakvih poslovnih transakcija, niti otvorenih bankarskih računa i da je vrlo brzo vlasništvo nad firmom preneo na sina jer se 2012. godine vratio na premijersku funkciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading