ANTISRPSKI SKANDAL ZA SKANDALOM U HRVATSKOJ: Najavili koncert plakatom iz NDH!

Autor: Teodora STANIĆ

Svet

05.02.2022

09:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvo gostovanje Berlinske filharmonije posle 79 godina iskoristili da promovišu Pavelićevu tvorevinu!

ANTISRPSKI SKANDAL ZA SKANDALOM U HRVATSKOJ: Najavili koncert plakatom iz NDH!

Foto: Profimedia, Tanjug

Dva strašna skandala u Hrvatskoj u jednom danu.

Koncert Berlinske filharmonije, koji će se održati 22. februara 2022. u zagrebačkoj dvorani "Lisinski", najavljen je plakatom iz 1943, iz perioda ustaške Nezavisne Države Hrvatske.

U isto vreme predstavljena je hrvatska kovanica evra s likom Nikole Tesle, čime su nastavljeni bezbrojni pokušaji prisvajanja slavnog naučnika za kog u Hrvatskoj potpuno lažno i neosnovano tvrde da je bio njihove nacionalnosti, a ne Srbin.

Da li Hrvatska propagira evropske vrednosti, kao država članica EU, ili glorifikuje ustašku ideologiju, pitanje je koje više ne postavljaju čak ni naivni. Bilo je to, naime, očigledno i pre ova dva skandala.

Republika

Foto: facebook.com/Kristina Kaplanović/TV Prva/printskrin

Savo Štrbac

Savo Štrbac, bivši sekretar Vlade Republike Srpske Krajine i predsednik Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, za Srpski telegraf navodi da je svaka asocijacija vezana za nakaradnu genocidnu državu NDH nedopustiva i neprimerena.

- Nikada niste sigurni da li je u pitanju marketinški trik zarad dobijanja popularnosti ili se radi o istorijskim revizionistima, ljubiteljima lika i dela Ante Pavelića, kojih je u Hrvatskoj mnogo. Sličan slučaj se dogodio i sa tamošnjom muzičkom grupom Trump 11, koja je u tekstovima pesama koristila asocijacije na Drugi svetski rat i Jasenovac. Obraćaju se velikoj grupi poklonika ustaša - ističe Štrbac.

Republika

Foto: youtube.com/RTS Sajt - Zvanični kanal

Miodrag Linta

Miodrag Linta, narodni poslanik i predsedavajući Saveza Srba iz regiona, kaže za naš list da Hrvatska nije spremna da se suoči sa svojom genocidnom prošlošću i odbaci ustaštvo, hrvatsku verziju nacizma:

- To je zemlja mržnje i netrpeljivosti prema svemu srpskom. Ne gaji vrednosti moderne države, kao što je antifašizam. Rast ustaškog pokreta traje od dolaska Franje Tuđmana na vlast, već 30 godina. Oni zovu Jasenovac sabirnim radnim logorom, čime vređaju Srbe.

A što se tiče Tesle, na kovanicama od 50, 20, i 10 centi nalaziće se lik srpskog naučnika.

- Na kovanicama evra i centa koje će biti u opticaju u Hrvatskoj i ostalih 19 zemalja članica evropodručja naći će se dizajn motiva koji će predstavljati Hrvatsku, a vlada je zaključkom potvrdila da su motivi hrvatska šahovnica, geografska karta Republike Hrvatske, kuna, lik Nikole Tesle i pismo glagoljica - objavio je juče premijer Andrej Plenković, koji je predsedavao sednicom nacionalnog veća.

Takođe, na kovanici od dva evra biće ispisan i stih iz Gundulićeve "Himne slobode": "O, lijepa, o, draga, o, slatka slobodo".

Za razliku od papirnih banknota evra, koje su jednake u svim članicama evrozone, kovani novac evra i centa ima obeležja zemlje koja ga je izdala, pri čemu su na naličju, prema pravilu, prikazani nacionalni simboli te zemlje. Do sada se nije desilo da neko ukrade tuđ nacionalni simbol, međutim, za sve, evo, postoji prvi put...

Evo dokaza da je Tesla bio Srbin

Republika

Foto: Privatna arhiva

Nikola Tesla

- rođen u etnički čistom srpskom selu Smiljan
- otac Milutin bio sveštenik u pravoslavnoj crkvi
- kršten u pravoslavnoj crkvi
- u pismu Vlatku Mačeku napisao da se ponosi svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom
- za sebe je govorio da je vazda bio i da ostaje Srbin

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading