ONA JE OTKRILA NJEGOVU PRLJAVU IGRU: Preminula Ankica Lepej, žena koja je zbog Tuđmana skupo platila svoj čin građanske hrabrosti

Autor:

Svet

18.01.2022

12:11

Umrla žena koja je razotkrila jednu od najvećih afera Franje Tuđmana

ONA JE OTKRILA NJEGOVU PRLJAVU IGRU: Preminula Ankica Lepej, žena koja je zbog Tuđmana skupo platila svoj čin građanske hrabrosti

Ankica Lepej, žena koja je 1998. otkrila novac koji tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman nije prijavio u imovinskom kartonu, preminula je zbog posledica koronavirusa.

- Sad sam saznala da Ankica Anita Lepej, naša hrabra i predobra sugrađanka, ipak nije uspela da pobedi koronu. Otišla je za svojim najdobrijim. Žao mi je. Ona je pokazala kako se voli domovina na pravi način. Skupo je platila svoj čin građanske hrabrosti, ali nikada nije požalila niti je odustala od ukazivanja na nepravde i glasnog protestovanja čim bi uočila neku. Bile smo jedna drugoj drage. Počivaće uz svog najboljeg. Zbogom, Ankice draga - napisala je na Fejsbuku Sanja Sarnavka.

Jedan od najvećih skandala perioda vladavine Franje Tuđmana je otkriće da njegova supruga Ankica u Zagrebačkoj banci ima 210 hiljada maraka i 15 hiljada dolara koje tadašnji predsednik nije naveo u svom imovinskom kartonu.

www.profimedia.rs

 

Hrvatska javnost to je saznala 17. oktobra 1998. u Jutarnjem listu koji je priču o tome objavio zahvaljujući informacijama službenice Zagrebačke banke Ankice Lepej, jedne od prvih hrvatskih zviždačica.

Lepej je bila obična građanka koja je spletom okolnosti na svom radnom mestu saznala za neprijavljenu ušteđevinu Tuđmanovih, te je odlučila da javnost treba da sazna istinu, preneo je Index.hr. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading