MONSTRUM SILOVAO TRUDNU SRPKINJU, DOBIO SEDAM GODINA ROBIJE: Zločin iz 1992. dobio epilog, doneta presuda!

Autor: Republika

Svet

21.12.2021

13:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Adem Kostjerevac, nekadašnji pripadnik Vojne policije Prve Muslimanske brigade Zvornik takozvane Armije BiH, osuđen je na sedam godina zatvora zbog silovanja trudne srpkinje 1992. godine.

MONSTRUM SILOVAO TRUDNU SRPKINJU, DOBIO SEDAM GODINA ROBIJE: Zločin iz 1992. dobio epilog, doneta presuda!

Foto: Tužilaštvo BiH

Radi se o drugostepenom postupku, budući da je Sud BiH u prvostepenom procesu doneo odbijajuću presudu, zaključivši da nisu ispunjeni uslovi za vođenje krivičnog postupka jer Kostjerevac tokom istrage nije ispitan u skladu s propisima.

Tužilaštvo BiH je na tu odluku uložilo žalbu koja je usvojena zbog povreda postupka i drugostepeni postupak je vođen pred Apelacionim većem.

Kako piše Detektor sudija Staniša Gluhajić je u obrazloženju presude naveo da je Kostjerevac neutvrđenog datuma u vremenskom periodu od 19. septembra do 4. oktobra 1992. godine u prostorijama Smajila Junuzovića u selu Bajrići na području Zvornika silovao A.O.

- U više navrata, a najmanje dvaput, prisilio je na seksualni odnos A.O., koja je u to vreme bila u drugom stanju, upotrebom sile, naređivao joj da skine sa sebe svu odeću, što je oštećena, plašeći se za svoj život i uradila, te joj rekao da legne, nakon čega ju je Kostjerevac Adem silovao, a usled čega je A.O. izgubila trudnoću - rekao je Gluhajić.

Republika

Foto: Profimedia

 

Apelaciono veće je na obnovljenom suđenju prihvatilo dokaze iz prvostepenog postupka, kao i nekoliko novih dokumenata Tužilaštva koji se odnose na korespondenciju sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), odakle je Kostjerevac izručen u junu 2020. godine.

- Veće je utvrdilo da je postojala naredba o sprovođenju istrage protiv Kostjerevca - rekao je Gluhajić, dodajući da su odbačene tvrdnje odbrane kako on nije ispitan u skladu s propisima, zbog čega je i ukinuta prvostepena presuda.

Gluhajić je naveo da je Sud BiH neosporno utvrdio da je oštećena A.O. van svake sumnje identifikovala Kostjerevca kao silovatelja.

U izrečenu kaznu kaznu zatvora Kostjerevcu je uračunato vreme provedeno u pritvoru.

Presuda nije pravosnažna i dozvoljena je žalba Apelacionom veću Suda BiH.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading