PUPOVAC: O ubijenim Srbima kraj Požege i dalje se ćuti

Autor:

Svet

10.12.2021

22:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpsko narodno vijeće (SNV) zajedno sa izaslanikom predsednika Republike Srbije Vjeranom Matićem organiziralo je komemoraciju u mjestu Jeminovac za sve ubijene, nestale i prognane civile sela požeške kotline, događaja koji se zbio krajem 1991. godine.

PUPOVAC: O ubijenim Srbima kraj Požege i dalje se ćuti

Foto: Privatna arhiva

- U zločinima kraj Požege  1991. godine ubijen je najmanje 41 civil srpske nacionalnosti, od čega su pola žene i starije osobe. Trinaest tela je pronađeno 2000., ali uglavnom nisu identificirana. Ostale žrtve službeno se vode kao nestala lica. Do danas niko nije odgovarao za te zločine. Kao da je riječ o ničijim ljudima - rekao je Milorad Pupovac na komemoraciji.

- Strahote Srba ostaju nepoznate. Jedna od takvih priča je i ova ovdje u Jeminovcu, nedaleko od mjesta gdje je porušen spomenik Vojina Bakića podignut nepojamnom herojstvu i stradanju naroda Slavonije - rekao je Milorad Pupovac,  naglasivši kako je "Srpski demokratski forum 2010. godine podnio kaznenu prijavu protiv petero osoba koje su bile na odgovornim pozicijama civilne i vojne vlasti zbog ubojstva više od 40 civila i paljenja preko 600 kuća i blizu 600 gospodarskih objekata. Do danas traju izvidi".

- Možda će netko reći da država s ovim nije imala ništa i da se radi sve da se utvrdi sudbina nestalih a odgovorne privede pravdi. Možda će reći, ali u ovom slučaju ni to ne govori. O ovome se ćuti. Kao da je riječ o ničijim selima i ničijim ljudima. Što se više o ovom i o drugim sličnim mjestima ćuti jača potreba da se ćutnja prekine - istaknuo je Pupovac i odao vječni pomen nedužnima.

Na komemoraciji je govorio i Veran Matić, specijalni izaslanik predsjednika Srbije za rješavanje pitanja nestalih sa Republikom Hrvatskom.

- Ako zbivanja tokom ove nesretne akcije stavimo u malo širi kontekst etničkog čišćenja Zapadne Slavonije, govorimo o 197 sela, gradova i gradića sa preko 52.000 protjeranih tokom cjelokupnog trajanja rata. Ovi podaci drastični su i bez ikakvog političkog i bilo kojeg drugog konteksta. O njima se jako malo zna i to je krivica svih nas. Kada govorimo o nestalima u ovom slučaju imamo tipično zataškavanje na djelu. Činjenica da za gotovo polovina nestalih nema referentnih uzoraka prema kojima bi se identificirala tijela dovoljno govori o tome da postoji smišljena namjera da se nikada ne dogodi razotkrivanje sudbine nestalih. Ne želim da optužujem jednu ili drugu ili treću stranu. Ovo je primjer koji govori o tome da se sudbine nestalih u najvećem broju neće razotkriti, sve dok obje strane ne počnu blisko da sarađuju - rekao je Matić, naglasivši kako "ovi događaji u 26 sela Požeške kotline imaju i karakter prvog etničkog čišćenja na prostorima bivše Jugoslavije od kojih su 23  potpuno uništena, po pisanoj naredbi državnog organa, prvoj i jedinoj u Europi posle Drugog svjetskog rata, zbog koje niko nije procesuiran ni pred međunarodnim ni pred domaćim sudovima.

Polaganju venaca i paljenju sveća za sve žrtve ovog zločina prethodio je crkveni obred, pomen, kojeg je predvodio Jovan Ćulibrk, slavonsko-pakrački episkop SPC-a.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading