Z4 SRBIMA U KRAJINI NUDIO VEĆU AUTONOMIJU NEGO U SRPSKOJ: Sloba odbijanjem američkog plana dao Hrvatima zeleno svetlo za Oluju?

Autor:

Svet

07.10.2021

18:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši hrvatski diplomata dr. Miomir Žužul u intervjuu Jutarnjem listu prošle godine otkrio je kako se usred hrvatsko-američke saradnje koja je vodila prema vojnom rešenju u proleće 1995. dogodio Plan Z4 i šta se njime nudilo krajiškim Srbima.

Foto: www.profimedia.rs

Slobodan Milošević i Franjo Tuđman

- Po mom najdubljem uverenju, kreator tog plana je bio ambasador Piter Gelbrajt. Ja sam sa Piterom bio i ostao u dobrim odnosima, on je uradio mnogo dobrih stvari za odnos Hrvatske i SAD-a, ali je video i šansu za svoje mesto u istoriji. Hteo je da napravi neki sporazum po svaku cenu - kazao je Žužul, navodeći da je za to Gelbrajt imao podršku u delu američke administracije, pogotovo u delu Stejt Departmenta.

Na novinarsku konstataciju da je taj plan, Z4, nudio Srbima u Krajini državu u državi, Žužul kaže:

- Na našu sreću, Srbi to nikada nisu shvatili. To je bilo više od autonomije današnje Republike Srpske u BiH. Za nas nikada nije bila opcija da prihvatimo Plan Z4. Ali Tuđman ga je prihvatio kao polazište za razgovore, ne želeći da antagonizuje Amerikance, s kojima je već imao dogovor o reintegraciji Podunavlja. Svi informisani tada su već znali da mogućnost bilo kakvog dogovora više ne postoji. Srpsko odlučno odbijanje Plana Z4, koji nisu želeli čak ni da prime i pogledaju, na neki nam je način i pomoglo. Nismo morali da smišljamo neke diplomatske forme kako da opravdamo operaciju Oluja - kazao je Žužul.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading