PREDSEDNIK SAVEZA BAČKIH BUNJEVACA: Gospodine Milanoviću vaši postupci se graniče sa licemerjem i bezobrazlukom

Autor: Republika

Svet

28.09.2021

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reakcija na izjave predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, u kojima Bunjevce naziva Hrvatima, u kojima navodi, da je hrvatska zajednica u Subotici veća nego gotovo sve zajednice u kojima žive Srbi u Hrvatskoj, da su u Subotici 1900. godine, od 100.000 stanovnika “50 odsto bili Hrvati Bunjevci”, i da ju je to činilo “najvećim hrvatskim gradom”.

Republika

Foto: Tanjug

Zoran Milanović Bunjevce nazvao Hrvatima

Poštovani gospodine Milanoviću, Bunjevci su autohton južnoslovenski narod, baš kao što su i Hrvati i Srbi. 
    Podsetiću Vas, gospodine Milanoviću, na istorijsku činjenicu da je na Velikoj Narodnoj Skupštini prisajedinjenja današnjih prostora Vojvodine tada Kraljevini Srbiji, u Novom sadu 1918. godine, među svim delegatima bilo 84 delegata Bunjevaca (jedan na 1.000 stanovnika), i 1 (jedan) delegat Hrvat. To dovoljno govori o odnosu broja Bunjevaca i broja Hrvata na ovim prostorima početkom dvadesetog veka. Krajem devetnaestog i početkom dvadesetog veka – znači i 1900-te, Subotica ne da nije bila “najveći hrvatski grad” nego tada u Subotici nije ni bilo Hrvata. Hrvatski jezik se u Subotici nije mogao ni čuti, jer ga niko nije ni koristio, govorilo se mađarski, srpski i bunjevačkom ikavicom. Bunjevci, na žalost, jesu bili izloženi nasilnoj asimilaciji u Hrvate, što je kulminiralo sramnom “Naredbom” tadašnje komunističke vlasti 1945-te godine, kojom je naređeno da se svi Bunjevci imaju smatrati Hrvatima bez obzira na ličnu izjavu. Vašim izjavama Vi i danas podstičete i prizivate nasilnu asimilaciju Bunjevaca u Hrvate.
    Pitam Vas gospodine Milanoviću, ako “takozvani Hrvati” u Subotici i okolini predstavljaju, kako sami kažu, “bunjevačke Hrvate” – ko predstavlja u Srbiji Hrvate – Hrvate? Veoma me čudi da dozvoljavate da danas u Srbiji hrvatsku manjinu, gotovo u potpunosti, predstavljaju pohrvaćeni Bunjevci, a ne Hrvati. Pravo je danas svakoga da se izjasni ili ne izjasni o nacionalnoj pripadnosti onako kako sam oseća i želi i mi Bunjevci to poštujemo. Bunjevci imaju svoj Nacionalni savet, (koji se, uzgred, bira na neposrednim izborima, jer ima dovoljno Bunjevaca upisanih u birački spisak manjine), a Hrvati imaju svoje Nacionalno Vijeće (koje se, uzgred, nikad nije biralo na neposrednim izborima, jer se nije dovoljan broj Hrvata upisao u birački spisak manjine). 
    Država Srbija je danas demokratska država koja svim manjinama, pa i Hrvatima, omogućije da se nacionalno izjasne, da neguju svoju tradiciju, kulturu i jezik. Mi Bunjevci, ponosni smo i zahvalni, da nas naša matična država Srbija danas prepoznaje kao autohton južnoslovenski narod, i da poštuje naše opredeljenje da smo u Srbiji danas jedna od nacionalnih manjina, sa svim pravima i obavezama koje imaju i sve druge nacionalne manjine, i da nam jednako kao i svima, omogućuje negovanje sopstvenog identiteta, tradicije, kulture i jezika.
    Vaš pristup, i Vaši istupi, gospodine Milanoviću, najblaže rečeno, graniče se sa krajnjim licemerjem i bezobrazlukom, očigledno zasnovanim samo na mržnji, što je, dozvolićete, po mom skromnom mišljenju, neprimereno jednom predsedniku ozbiljne evropske države.
    Zahvaljujemo Ministru Aleksandru Vulinu na reakciji u zaštiti prava i dostojanstva Bunjevaca u Srbiji, i očekujemo da se i ubuduće reaguje na ovakve i slične provokacije, zasnovane na mržnji, a sa ciljem promovisanja asimilacije Bunjevaca u Hrvate.
Subotica 28. septembar 2021.

Mirko Bajić 

Predsednik Saveza bačkih Bunjevaca

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Jole

28.09.2021 08:38

Svaka čast gospodine Bajić. Voleo bih da sam mogao videti facu dotičnogdok je čitao vaše pismo.