OD OVOG SNIMKA KOJI KRUŽI MREŽAMA SUZE SAME TEKU: Dečak (4) zaražen koronavirusom ide sam u karantin (VIDEO)

Autor: Republika

Svet

18.09.2021

12:23

Društvenim mrežama kruži snimak deteta prekrivenog od glave do pete belim zaštitnim odelom, koje nosi ruksak velik kao pola njegovog tela i hoda bolničkim hodnikom, pa onda dolazi potpuno samo u sobu za CT.

twitter.com/printscreen

Dečak zaražen koronavirusom

- Nažalost, ovaj 4-godišnji dečak zaražen je kovidom-19. U pratnji nema roditelja, u karantin odlazi sam - navedeno je u opisu videa.

Video je snimila medicinska sestra u karantinskoj bolnici u gradu Putianu, epicentru poslednje kineske epidemije delta soja. Snimak je skrenuo pažnju milionima ljudi na kineskim društvenim mrežama.

- Srce me boli - piše u jednom od komentara na Veibu, kineskoj platformi sličnoj Tviteru.

- Oči mi suze - stoji u drugom komentaru, prenosi CNN.

Žu Siaćing, medicinska sestra koja je snimila video u karantinskoj bolnici, rekla je lokalnim novinama "Fujian Health Daily" da su joj oči bile pune suza kad je videla kako dolazi hitna pomoć sa decom zamotanom u zaštitna odela.

- Došli su kasno jer dete nije htelo da izađe iz kuće i plakalo je dva sata pre nego što su ga nagovorili da uđe u hitnu pomoć - objasnila je Žu konkretno za ovog dečaka.

Po dolasku u bolnicu deca su morala sama na CT-snimanje. Neki su bili toliko mali da se nisu mogli da se popnu na sto za skeniranje i morao je lekar da ih podigne.

- Videti malu decu samu, bez roditelja pored sebe, u nepoznatoj bolnici, uplašene... Srce me zaista zabolelo - dodala je medicinska sestra Žu.

Vlada Putiana je na konferenciji za medije u četvrtak istakla je da kineska pravila kontrole epidemije zabranjuju obolelima bilo kakve kontakte tokom izolacije i lečenja. Ako su i dete i njegovi roditelji zaraženi, bolnica će pokušati da organizuje da ostanu na istom odeljenju, naglasio je vladin zvaničnik.

U početku su neka deca koja su došla u kontakt sa zaraženima, ali su bila negativna na testu, takođe smeštena u karantin dalje od roditelja. Ta politika je kasnije ublažena pa je deci mlađoj od 14 godina dopušteno da borave s roditeljima ili drugim članovima porodice u karantinu, ali izolacija za zaraženu decu ostaje na snazi.

Komentari (0)

Loading