VREME JE DA SE PROMEŠAJU KARTE! Mandić i Knežević ulaze u Vladu Crne Gore?! Otkrivamo zašto je noć uoči ustoličenja mitropolita Joanikija bila ključna!

Autor: T. Bujišić

Svet

08.09.2021

07:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pregovori o ulasku Andrije Mandića i Milana Kneževića u vladu počeli su noć pred ustoličenje mitropolita Joanikija. Suočen sa pretnjom državnog udara, premijer Zdravko Krivokapić rešio je da promeša karte i saradnju u vladi ponudi liderima Demokratskog fronta jer su upravo Andrija Mandić i Milan Knežević odigrali ključnu ulogu da bi ovaj scenario rušenja države bio osujećen.

Foto: www.profimedia.rs/ST/N. Pančić

Milan Knežević, Zdravko Krivokapić i Andrija Mandić

 

- Predsednik vlade shvatio je da su mu u kriznoj situaciji, kao što je bila ova, neki saradnici, među kojima je i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, okrenuli leđa. Da bi sačuvao mir i državu, podršku je potražio i dobio među ljudima s kojima je učestvovao u izbornoj trci i koju je 30. avgusta okončao pobedom. Lideri DF Andrija Mandić i Milan Knežević pokazali su da su faktor stabilnosti, da su pouzdani partneri u ključnim trenucima i da su se svim snagama borili da spreče državni udar - priča izvor Srpskog telegrafa blizak crnogorskom premijeru.

PALE MASKE

Naš sagovornik dodaje da je noć uoči ustoličenja bila ključna. Objašnjava da su maske pale, da se i Krivokapić uverio da su zarad vlasti i ličnih interesa mnogi spremni da državu stave na kocku.

- Nesumnjivo je da je ta noć sve promenila. Pored mira u državi, primarni cilj bila je bezbednost patrijarha i mitropolita Joanikija. Značajnu pomoć baš po tom pitanju Krivokapić je dobio od Mandića i Kneževića - navodi sagovornik Srpskog telegrafa.

To je, kako dodaje, bio povod da Krivokapić krene u priču o promenama u vladi:

- Rekonstrukcija je izvesna, kao i uvođenja DF u njen novi sastav. Do toga će sigurno doći, samo je pitanje vremena. Još neke kockice treba da se poklope, neki ljudi treba da završe gde im je i mesto. Neki u pritvoru, dok ministre koji posao nisu obavljali kako treba čeka zahvalnica za dosadašnje učešće u vladi.

Republika

Foto: Tanjug

Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije na Cetinju

NOVI POČETAK

Vladimir Pavićević, direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije, kaže da je Zdravko Krivokapić dobio šansu za novi početak.

- Mitropolit je ustoličen. Milo je poražen. Zdravko Krivokapić je dobio šansu za novi početak. To je najsažetija ocena stanja koje danas imamo u Crnoj Gori. Nema nikakve dileme da su građani u Crnoj Gori spremni da oproste Zdravku Krivokapiću za greške koje je napravio za ovih godinu dana pod uslovom da napravi zaokret i da se sada potpuno posveti reformama - smatra Pavićević.

Naš sagovornik ističe i da se od Krivokapića u narednom periodu očekuje da eliminiše konstrukcione greške svoje vlade.

- Očekuje se da u rad vlade uvede one političke autoritete koji predstavljaju pobedničke saveze na izborima prošle godine, a pre svega one ljude koji predstavljaju najsnažniju grupaciju na izborima iz koalicije "Za budućnost Crne Gore".

Takođe, pored ovog, očekuje se i njegova odlučnost u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i striktno poštovanje vladavine prava. Ako Krivokapić napravi ovu vrstu zaokreta, to će biti dobro za sve građane Crne Gore. Ukoliko se vrati na svoje stare navike, to će mu doneti političko penzionisanje, a reforme će sačekati vladu nakon njegove - objasnio je Pavićević.

S druge strane, Dražen Živković, osnivač portala Borba i glavni i odgovorni urednik TV Prva u Crnoj Gori, smatra da je još rano govoriti o tome šta će se dešavati u budućem periodu.

- Još je rano govoriti o tome šta će se dešavati u vladi. Prvi put u parlamentu je 37 poslanika na jednoj strani. Događaj pred ustoličenje je promenio neke stvari. Sednica vlade se očekuje krajem septembra i tu će sve karte biti otvorene, nakon čega ćemo imati realniju sliku - zaključio je Živković.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
aca

09.09.2021 06:24

hahahaha kazu da su sprecili rusenje drzave koliko neko mora biti lud da u to poveruje