POTPREDSEDNIK VLADE HRVATSKE MILOŠEVIĆ: Radikalna desnica radi pritisak na srpsku zajednicu, recikliraju ideje iz NDH

Autor: Republika

Svet

28.08.2021

15:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik vlade Boris Milošević govorio je na N1 o inicijativi Srpskog narodnog veća uoči popisa stanovništva.

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Boris Milošević

- Ta inicijativa je važna jer su se u nju uključile sve relevantne srpske organizacije koje su želele pokrenuti jednu afirmativnu kampanju da se građani Hrvatske na predstojećem popisu izjasne onako kako to Ustav i garantuje, dakle svoju nacionalnu i versku pripadnost”, rekao je na početku o kampanji “Bude e-Srbin, govori Milošević te nadodaje kako su reakcije javnosti uglavnom pozitivne. 

- Naravno, biće i onih negativnih, ali to jednostavno treba ukalkulisati. Vrlo važno je da je ta kampanja afirmativna, nije usmerena protiv nikog, samo poziva pripadnike srpske zajednice da se slobodno izjasne i verujem da će i druge zajednice krenuti sa sličnom kampanjom, kaže no smatra kako je teško proceniti koliko je pripadnika Srpske te ostalih zajednica zbog iseljavanja. 

Između ostalog, komentarisao je i plakate postavljene u Rijeci za koje smatra da ''puko recikliranje politike radikalne desnice iz vremena NDH''.

- Za svake izbore imamo pritisak radikalne desnice na srpsku zajednicu, sad evo imamo i za popis stanovništva i njihovu želju da se broj Srba u Hrvatskoj smanji. Oni pozivaju da se Srbi izjasne kao Hrvati i vernici Hrvatske pravoslavne crkve, crkve koja ne postoji, a koja je postojala samo za vreme NDH, a tada je na čelo postavljen Rus, a sada se gura nekakav Bugarin. Toliko o nepostojećoj crkvi i neverovatno da radikalna desnica uvek reciklira ideje i politike iz vremena NDH, govori. 

(Republika/Večernji list)

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading