POČELA POSEBNA SEDNICA: Republika Srpska odlučuje o odgovoru na Inckov zakon!

Autor: Republika

Svet

30.07.2021

13:13

U Banjaluci je počela posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi po hitnom postupku trebalo da budu razmatrani predlozi zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika. Sednica je zatvorena za javnost.

Tanjug/AP

Valentin Incko

Predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović rekao je da će sednica trajati dok se ne apsolvira dnevni red, nakon čega će poslanici glasati.

Sednici prisustvuju srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, kao i predsednici političkih stranaka.

Vlada Republike Srpske utvrdila je da su Predlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i Predlog zakona o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH usaglašeni sa Ustavom, pravnim sistemom i Pravilima za izradu zakona i drugih propisa Srpske.

Vlada je u četvrtak utvrdila da se ovi zakonski predlozi mogu uputiti u dalju procedure, preneo je RTRS.

Podsetimo, lideri političkih partija iz Republike Srpske odlučili su u ponedeljak da predstavnici RS u institucijama BiH, odnosno Predsedništvu, Savetu ministara i Parlamentu BiH ne učestvuju u donošenju odluka, u znak protesta zbog odluke odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Praktično, to znači da se srpski predstavnici neće povući iz institucija, ali neće učestvovati u radu i donositi odluke dok se ne reši pitanje nametnutog zakona.

Komentari (0)

Loading