NOVI ZAHTEV SRPSKE KRALJEVSKE PORODICE: Sveti Stefan Karađorđevićima! MILO U PANICI!

Autor:

Svet

28.07.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na listi za vraćanje imovine nalazi se i Vila "Miločer" s okolinom, dvorac Leskovac u Rijeci Crnojevića, kao i rodna kuća kralja Aleksandra na Cetinju.

RepublikaFoto: pixabay.com

Crnogorski predsednik Milo Đukanović u teškoj je panici zato što je porodica Karađorđević na korak da preuzme Sveti Stefan.

Karađorđevići su još 7. aprila 2005. podneli zahtev da im se vrati imovina u Crnoj Gori, koja im je konfiskovana 1947, a prestolonaslednik Aleksandar sad je aktivirao taj proces zahtevom da budvanski parlament poništi odluku o utvrđivanju javnog interesa radi eksproprijacije 2.500 kvadrata zemlje u Miločerskom parku jer, kako tvrdi, pripada srpskoj kraljevskoj porodici.

PRST U OKO TAJKUNIMA

Na dugom spisku imovine koju Karađorđevići potražuju su, naime, Vila "Miločer" s okolinom, uključujući i parcele na Svetom Stefanu, dvorac Leskovac u Rijeci Crnojevića, zemljište sa rodnom kućom kralja Aleksandra na Cetinju...

- Đukanović je u histeriji zbog Karađorđevića jer strahuje da bi u procesu restitucije njima mogla biti vraćena imovina, a taj spisak je poduži, pa i ona na Svetom Stefanu, koji Milo posmatra kao svoj. On i tajkuni povezani s njim godinama dižu tamo svoje projekte. Milo je, što bi se reklo, na aparatima, uspaničen da će mu Karađorđevići "oteti" Sveti Stefan - priča izvor Srpskog telegrafa iz Podgorice.

RepublikaFoto: Slu`ba za informisanje predsednika Crne Gore
Milo Đukanović

Crnogorski politikolog Vladislav Dajković u razgovoru za Srpski telegraf smatra da bi oteta imovina u procesu restitucije trebalo biti vraćena Karađorđevićima, nezavisno od Đukanovićevih interesa:

Ne može parking pre restitucije

Karađorđevići zahtevaju da se van snage stavi i odluka doneta sredinom decembra prošle godine da se izgradi garaža da bi se rešio problem parkiranja građana Pržna. Mirko Jovanović, advokat prestolonaslednika Karađorđevića, tome u prilog navodi obrazloženje da je ta parcela pripadala kraljevskoj porodici i da je i za nju u toku postupak restitucije:

- Činjenica da je navedena parcela bila u vlasništvu porodice Karađorđević i da je postupak po zahtevu za povraćaj imovinskih prava i na toj parceli u toku može se smatrati opšte poznatom da je očigledno da više nikakvo raspolaganje niti promena imovinskog statusa ove nepokretnosti do donošenja konačne odluke u postupku restitucije ne može biti zakonita.

DOSTA JE KOMUNIZMA

- Kad smo već celu zemlju predali u ruke NATO savezu, ne znam što ne bi vratili Karađorđevićima ono što im pripada i za šta postoje dokazi! Smatram da nema pravde u Crnoj Gori dok god se ne obeštete oni kojima je država za vreme komunizma bespravno otela imovinu.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

Da se meštani Svetog Stefana i Pržna pitaju, odluka o vraćanju imovine srpskoj dinastiji ne bi se uopšte dovodila u pitanje. Naime, Krsto Rađenović iz Socijalističke narodne partije ističe da je kralj Aleksandar Prvi sagradio letnjikovac u Miločeru tako što su mu meštani poklonili gotovo 80 odsto zemlje, a da je iz kraljeve blagajne uloženo ondašnjih 4,5 miliona dinara.

- Kralj se, dakle, može smatrati začetnikom elitnog turizma u Crnoj Gori. On je tu boravio nekoliko puta pre tragične pogibije u Marseju 1934, ali nije dočekao kraj radova - rekao je Rađenović.

Činjenice

- prestolonaslednik Aleksandar Drugi Karađorđević i njegova supruga Katarina su pre 16 godina podneli zahtev da im se vrati celokupna imovina u Crnoj Gori

- predmet je predat Komisiji za povraćaj i obeštećenje u Baru

- pokrenuli su postupak restitucije za gotovo kompletan Miločerski park - Vilu "Miločer", deo grad-hotela Sveti Stefan, spa-centar na samoj Kraljičinoj plaži

- traže i parcele u Pržnu, na kojima se gradi novi hotel "Kraljičina plaža" s apartmanima za prodaju

- potražuju i zemlju na ostrvu Sveti Stefan, a na dvorište od 13.293 kvadrata luksuznog grad-hotela upisana je zabeležba restitucije

- traže i zemljišni kompleks od gotovo 5.000 kvadrata iznad Miločerskog parka, koji je uknjižen na Prvu banku

- potražuju i deo zemljišnog kompleksa od 22.000 kvadrata iznad puta kroz Miločerski park

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading
Marko

28.07.2021 21:29

Gospodine prestolonasledniče Srbija treba da se ozbiljno pozabavi sa vama. Vi ste jedan od članova Komiteta 300, a ko ne zna za to neka pogleda na internetu