MILO UPOREDIO SREBRENICU I HOLOKAUST! Bedo crnogorska, đe ti je obraz: Okitio se simbolom kojim se Srbi krive za genocid, a onda napisao ŠOKANTNU PORUKU!

Autor: Republika

Svet

11.07.2021

10:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crnogorski predsednik Milo Đukanović danas boravi u Potočarima kako bi prisustvovao obeležavanju dana sećanja na žrtve u Srebrenici, a osim što je od "Majki Srebrenice" primio simbol koji ukazuje na to da su Srbi 1995. počinili genocid u BiH, on je u knjizi žalosti uporedio taj događaj sa zločinima nacista iz Drugog svetskog rata.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Predsednik Crne Gore, Milo Đukanović 

Crnogorski predsednik Milo Đukanović, koji danas prisustvuje obeležavanju 26. godišnjice od zločina u Srebrenici, prevazišao je samog sebe u iskazivanju mržnje prema svemu srpskom kada je danas, ni manje ni više, najpre od pripadnica udruženja Majke Srebrenice primio odličje koje simbolizuje da su Srbi genocidni narod, a zatim u knjizi žalosti u memorijalnom centru u Potočarima u rukom ispisanoj poruci uporedio srebreničke događaje sa zločinima nacista u Drugom svetskom ratu. 

Kako je istakao Đukanović, kom u Srebrenici društvo prave i potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, nakon pola veka od Holokausta, u Srebrenici je ubijena evropska civilizacija.

- Klanjam se senama žrtava Srebrenice. U Potočarima reči gube na značaju jer je ovde balkanska istorija progovorila svojim najstrašnijim krikom. Pola veka nakon Holokausta, ovdje je još jednom ubijena evropska civilizacija. Ostaje nam jedino da s neizmernom tugom čuvamo sećanja na nevine žrtve genocida i da žalimo što smo savremenici najvećeg zločina u Evropi nakon 2. svjetskog rata. To nas obavezuje da ne dozvolimo reviziju istine o velikom srebreničkom stradanju. Mir njihovim dušama. Da se nikad ne ponovi - napisao je Đukanović. 

Ranije danas on je od "Majki Srebrenice" primio "Svet Srebrenice" - simbol da se u tom mestu u BiH 1995. dogodio genocid.

Predsednica tog udruženja, Munira Subašić izrazila je zahvalnost zbog posete i izražaja saosećanja porodicama žrtava zločina i podrške koju im je uputila delegacija Crne Gore.

Inače, delegaciju crnogorske vlade još čine ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović, savetnica premijera za manjine Maida Gorčevič i direktor Uprave za dijasporu Seid Hadžić. 

Podsetimo, 17. jula je na inicijativu Bošnjačke stranke i njenih poslanika u Crnoj Gori sa 55 glasova članova parlamenta usvojena Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Njom se najoštrije osuđuje "genocid u Srebrenici, potvrđuje da je u tom događaju stradalo više od osam hiljada civila bošnjačke nacionalnosti, zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici. U dokumentu se i 11. jul proglašava Danom sećanja na žrtve Srebrenice. Delegacija Crne Gore je danas u Potočare ponela Rezoluciju. 

 

     

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
KPCTA

11.07.2021 10:47

Мило жели да више стотина хиљада Срба покрсти и прекрсти у Црногорце католике.

Odgovori 11 4
Balkan

11.07.2021 12:05

gospodine Djukanovicu ne vredjaj zrtve IIWW i sto ne pomenu Bratunac, i ine grobove Bosanskih Srba, rasute po BiH, proterane iz Hrvatske i sa KiM, ali to nije naredio gazda pa ne mere da se o tome pise, daleko si dogurao gospodine Djukanovicu, a istorija ce reci svoje. Ziveli

Odgovori 13 1
Gordana

11.07.2021 12:25

Dokle cemo skolovati njihovu decu na teret naseg budzeta???

Odgovori 14 1
Mille

11.07.2021 14:44

Miljo Djukanaj i Jerazovic klanjali dzenazu,Milko turcine nap...