NIKADA NIJE JEO IZ OKRUGLIH TANJIRA: Tesla je UVEK jeo dva puta dnevno, a ljudima je stalno govorio JEDNU stvar u vezi sa ishranom!

Autor:

Lifestyle

11.07.2021

10:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre 165 godina, 10. jula, rođen je Nikola Tesla. Za više od veka i po, gotovo sve priče o njemu su ispričane. Zato ovog 10. jula, na jednog od najvećih naučnika svih vremena, gledamo iz drugog ugla, kulinarskog.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Napoleon Sarony
Nikola Tesla

Duže od dve decenije Milijan Stojanić, inspirisan Tesla priznanjima za gastronomiju, bavio se istraživanjem jelovnika najumnijeg naučnika srpskog porekla, kroz njegov put u Evropi i Americi.

Mleko, mlečne prerađevine, sirevi, to nikada nije izostajalo i to je najviše konzumirao Nikola Tesla, i sve ostalo i biljnog i životnjiskog porekla. Jeo je on jagnjetinu, pogotovo tu jagnjetinu, za koju je voleo da mu kuvari u Americi spremaju – rekao je Stojanić.

Međutim, meso je izbacio potpuno iz ishrane u 65. godini, zbog problema sa prostatom, kada se bazirao na vegetarijanski jelovnik, uz razne kombinacije sa celerom.

Ono što je njega nosilo kroz život jesu ti mlečni proizvodi, mlečne prerađevine, med, poneki konjak, odnosno viski, malo vina, ali sve sa merom. Znači Nikola Tesla je jeo dva puta dnevno, bilo da je bio u Smiljanu, u Evropi, u Americi. I ono što je Tesla govorio svima – Nemojte se prejedati i nemojte žuriti na onaj svet – dodaje Stojanić.

Tesla nikada nije jeo iz okruglih tanjira.

Nikola Tesla, kada je bio mali nije umeo da piše i crta desnom rukom, nego je sve to radio levom rukom i vrlo teško je pravio krugove, onda kada su učiteljica ili nastavnik tražili od njega i on je to bukvalno omrzao – kaže Stojanić.

Odrastajući kao dete pravoslavnog sveštenika, čuveni naučnik pridržavao se i navika koje je stekao u detinjstvu. Uz sve specifičnosti oko ishrane, Nikola Tesla je celog života i postio. Tako da je do kraja života nosio isti konfekcijski broj, prenosi Objektiv.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading