(VIDEO) U CRNOJ GORI POČELA RASPRAVA O SMENI MINISTRA KOJI JE BRANIO SRBE: Krivokapić pokušava da glumi žrtvu, dobio žestok odgovor!

Autor:

Svet

16.06.2021

13:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Ja sam napravio grešku i imam pravo da je ispravim, da sam znao da će moj izbor biti doveden u ovakvu situaciju, birao bih nekog kao što je Momo Koprivica" rekao je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić o svom zahtevu za razrešenje ministra pravde Vladimira Leposavića u Skupštini Crne Gore, gde se raspravlja o zahtevu za smenu ministra

RepublikaFoto: Printscreen

Na početku rasprave u Skupštini o smeni ministra zbog stavova o Srebrenici koje je izneo, Krivokapić je svoj predlog za razrešenje počeo da obrazlaže rečima - nikad u životu nisam mogao da sanjam da će moj izbor biti doveden u ovu situaciju - izjavio je.

Da sam to znao, ja bih birao nekoga kao što je Momo Koprivica. Ali ne možete uvek u trenutku kada se opredeljujete za eksperte, da vodite računa kakav će vaš izbor biti. Rukovodio sam se ključnim elementom da ministar bude profesionalac, da ima ljudskost - rekao je Krivokapić.

Prema njegovim rečima, on je za ministre koji nisu bili poznati, među kojima je i Vladimir Leposavić - uzeo odgovornost da na svojim plećima ponese taj izbor - rekao je.

- Verovao sam u dogovore koje smo imali dok nismo postali Vlada. Imao sam određena saznanja da su takvog karaktera da predstavljaju nešto što se u Crnoj Gori često iskazuje, da priča rekla-kazala može da ima bilo kakav uticaj. Nisam se osvrtao na to. Iako je prošlo kratko vreme, ipak je dovoljno da kroz majstorsko rešeto dođemo do saznanja koje je tačno. Ja sam napravio grešku i imam pravo da je ispravim. Jedino kod nas, jer je neko tako Ustavom definisao, jedini menadžer koji nema pravo da nešto menja je predsednik vlade - rekao je Krivokapić.

Crnogorski premijer je kazao da postoje dva razdoblja u njegovoj šestomesečnoj saradnji sa Leposavićem kao ministrom.

Prvo je ono gde smo imali korektnu saradnju, gde je on uložio napore da se zakon koji je bezakonit dovede u zakonita merila, kako bi skupštini bio predložen zakon o verskim slobodama i da bi pokušaj da neko preko njega atakuje na crkvenu imovinu bio završen. Drugi je deo koji se tiče navoda za moje razrešenje, u kom je Leposavić zanemarivao fundamentalne zadatke koji se prevashodno odnose na našu budućnost, a to su vladavina prava i poglavlje 23, ali ne samo to, ima puno obaveza koje nismo izvršili - naveo je Krivokapić.

Ministarstvo pravde je moglo može više da uradi, jer postoje ministarstva čiji je stepen realizacije 99,9 odsto, objasnio je Krivokapić.

Kada je u pitanju izjava Leposavića o Srebrenici, premijer je dodao da - ministar Leposavić nije iskazao potreban nivo odgovornosti koji nosi njegova funkcija, već je sebi dao za pravo više nego što mu pripada kao funkcioneru - rekao je.

Skupština nije naučni skup, mi moramo da sledimo jasnu politiku vlade, a ona je od početka kristalno jasna. Obavezali smo se sporazumom da poštujemo odluke relevantnih sudova i to ne sme biti predmet bilo kakvog bagatelisanja. Ako ministar pravde misli drugačije, onda je to vrlo opasna stvar, jer predstavlja lični utisak, a ne činjenično stanje. To nisu civilizacijske tekovine društva koje želi da bude demokratsko - rekao je crnogorski premijer.

 Leposavićev odgovor o Srebrenici - došao kao programirani odgovor na programirano pitanje DPS - tvrdi Krivokapić.

Ovaj slučaj koji neko projektuje kao novu podelu i želi da je zloupotrebi, govori koliko smo postali bezobzirni u sprovođenju partijskih interesa - ustvrdio je premijer.

Iskazao je posebno razočarenje jer je ministar odbio da prihvati ličnu odgovornost.

Imamo situaciju da u odbranu Leposavića staju oni koji nisu ni znali za njega dok ga nisam predložio za ministra. Oni isti koji su ga napadali kao i vladu. Pitanje o Srebrenici i odgovor ministra bili su neraskidivi deo celine. U sportskom žargonu, nabacivanje lopte nakon koje je vlada primila autogol, što je bila nečija zamisao - rekao je Krivokapić.

Predlaganjem razrešenja preuzeo je rizik, kako je rekao, da još jednom bude označen kao neprijatelj i izdajnik, samo zbog pravde i istine.

Krivokapić je dodao da je je - jedina budućnost Crne Gore da postane građanska država - te da nema drugog puta do evropskih integracija - izjavio je.

RepublikaFoto: Printscreen
Zdravko Krivokapić

Koliko god želeli da uđemo u EU, toliko želimo da EU uđe u Crnu Goru, baš zbog prihvatanja vrednosti zbog kojih nešto što je proceduralna mogućnost ne bi bilo predmet zloupotreba - zaključio je Zdravko Krivokapić i pozvao poslanike da glasaju po savesti.

Da smo znali kako ćete Vi da se ponašate, ne biste seđeli tu gde sedite - poručio je Radunović Krivokapiću.

Poslanik Demokratskog Fronta u Skupštini Crne Gore Slaven Radunović je na početku rasprave o smjeni ministra Leposavića rekao da ovim činom Krivokapić otvara Pandorinu kutiju i da je sam sebe doveo u poziciju da se tiče lično predsjednika Vlade, a najmanje gospodina Leposavića.

Predsednik Vlade je trebao prvo da obezbedi podršku u Parlamentu, a ne da ide u raspravu i glasanju bez toga - saopštio je Radunović.

Prema rečima Radunovića premijer nije izneo razloge njegove nestručnosti i nerada da bi - mi glasali da bude smenjen - izjavio je.

On je dodao da poslanici DF-a, njih 27 predstavljaju grupu ljudi koji većinski deli mišljenje sa ministrom Leposavićem i oko Srebrenice, ali i o drugim razlozima koje je premijer naveo u predlogu razrešenja ministra.

Komentarišući izjavu Krivokapića da bi da znao kako će se Leposavić ponašati, umesto njega postavio Moma Koprivicu - poslanika partije koja ga podržava - rekao je da misli da je Koprivici tu mesto.

Da smo znali kako ćete vi da se ponašate nakon naše podrške nakon izbora i nakon glasanja da budete Premijer, nikad ne biste imali podršku Demokratskog fronta i ne biste sedeli tu gde sedite - poručio je Radunović Krivokapiću.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading