ŽELITE DA KUPITE KUĆU ZA 15 DINARA? To je moguće u samom susedstvu Srbije, ali postoji JEDAN VAŽAN USLOV!

Autor: Republika

Svet

13.06.2021

10:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnoga mesta koja se suočavaju sa naglim opadanjem broja stanovnika pokušavaju da privuku potencijalne nove "stanare" prodajom kuća za više nego simboličnu cenu, pa je takva situacija i na severu Hrvatske.

RepublikaFoto: Natalija Atanacković
Ilustracija

Verovali ili ne, postoje kuće koje se mogu kupiti za svega 15 dinara i to u samom susedstvu Srbije, gde lokalna zajednica muči tešku muku s naglim gubitkom broja stanovnika, pa pokušava da privuče potencijalne nove "stanare".

U pitanju je Legrad, mesto na severu Hrvatske, gde se napuštene kuće prodaju za svega jednu kunu (što je oko 0,133 evra ili 15 dinara). 

Legrad je, inače, nekada bio drugo najgušće naseljeno populacijsko središte na teritoriji Hrvatske, prenosi Sputnjik, a sada kontinuirano gubi stanovništvo ceo vek, još od raspada Austro-Ugarske.

- Pretvorili smo se u pogranično mesto sa malo saobraćaja prema drugim mestima. Broj stanovnika postupno opada - rekao je gradonačelnik Legrada Ivan Sabolić.

Okružen zelenim poljima i šumom, grad je blizu granice s Mađarskom i ima oko 2.250 stanovnika, što je upola manje od broja pre 70 godina. U prvom pokušaju naseljavanja grad je stavio na prodaju 19 praznih kuća i napuštenih gradilišta po ceni od jedne kune i dosad je prodato 17 nekretnina.

Međutim, među ponuđenim kućama neke su polusrušene, nemaju prozore i vrata, a zidove je prekrila plesan, te uslov da se u njih, ukoliko se kupe za simboličnu cenu, uloži onoliko koliko je potrebno kako bi se one dovele u red i ponovo stavile u upotrebno stanje.    

Opština najavljuje da će platiti 25.000 kuna (3.347 evra) za sve neophodne adaptacije, dok će, s druge strane, novim stanovnicima koji žele da kupe privatne kuće u boljem stanju, grad pomoći sa 20 odsto kupoprodajne cene, ili do 35.000 kuna (4.686 evra).

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading