Dodik najavio sastanak sa Srbijom: Konsultacije u vezi sa nezakonitim postavljanjem visokog predstavnika

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Svet

31.05.2021

16:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski član i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da će u narednih nekoliko dana biti održan sastanak zvaničnika Republike Srpske i Srbije radi konsultacija u vezi sa, kako je rekao, nezakonitim pokušajem postavljanja visokog predstavnika u BiH.

RepublikaFoto: Tanjug
Milorad Dodik

Dodik je za Srnu izjavio da je predsednica RS Željka Cvijanović već uputila pismo zvaničnicima Srbije jer je Srbija potpisnik Dejtonskog sporazuma, a samim tim i Aneksa 10 u kojem je jasno navedeno da su samo strane potpisnice nadležne da "traže postavljanje visokog predstavnika".

Naglasio je da "zbog elementarnog nepoštovanja vladavine prava u vidu kršenja Aneksa 10", Republika Srpska ne može da prihvati nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika, prenosi RTRS.


- Strane potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma moraju da utvrde predlog koji se potom potvrđuje relevantnom rezolucijom Saveta bezbednosti UN, a ne da nekakvi ambasadori i neka samozvana tela pokušavaju da nam nameću visoke predstavnike, kršeći međunarodno pravo - poručio je Dodik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading