SKANDAL U HRVATSKOJ: Milanović vratio ratna odlikovanja Branimiru Glavašu, osuđenom za pokolj srpskih civila!

Autor: Republika

Svet

29.05.2021

09:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Zoran Milanović poništio je odluke o oduzimanju odlikovanja i čina Branimiru Glavašu.

Zoran Milanović

Odlikovanja i čin Glavašu je, podsetimo, 2010. oduzeo tadašnji predsednik Ivo Josipović. Tada je Glavašu oduzeto sedam odlikovanja i čin general bojnika.

Milanovićeva odluka o prestanku važenja Josipovićeve odluke objavljena je u Narodnim novinama, a navodi se da je donesena 21. maja na predlog Komisije za odlikovanja i priznanja Hrvatske, na temelju dve sudske odluke, koje predstavljaju preokret u slucajevima "selotejp" i "garaža", u kojima se Glavaš tereti za ratne zločine.

Reč je o odluci Ustavnog suda od 12. januara 2015. godine kojom je ukinuta pravosnažna presuda Glavašu, kao i Vrhovnog suda kojom je ukinuta prvostepena presuda i postupak vraćen na početak.

Na odluku je reagovao i sam Glavaš. Na svom profilu na Facebooku napisao je: “Hvala Bogu da imamo predsednika koji poštuje Ustav, zakone RH i i sudske prakse, a ne kao ona ‘kokoš’ koja je, nakon što je izgubila predsedničke izbore, pokazala srednji ‘prst’ celoj naciji.”

Glavaš je pred predsedničke izbore 2020. godine dao podršku Zoranu Milanoviću. Rekao je tada da mu se Milanović sviđa kao političar i da je uviek bio korektan prema njemu.

Kod njega nema licemerja i laži, bilo to nekome pravo ili krivo. Ja ga kao takvog prihvatam. Smatram da je fajter i diplomat. Dakle, mangup i političar, diplomata i domoljub. Zato ima moju potporu- rekao je Glavaš tada.

Advokat Filip Glavaš u izjavi za Hinu pozdravio je odluku Milanovića i kazao da se u ovoj situaciji Branimir Glavaš ne nalazi u statusu osuđenika, nego optuženika, zbog čega više nema nikakvih presuda koje bi opravdavale oduzimanje čina i odličja, prenosi Informer.

Branimir Glavaš je 2009. godine osuđen na zatvorsku kaznu od deset godina zbog ratnih zločina protiv srpskih civila u Osijeku 1991. - sudsko veće zagrebačkog suda ga je proglasilo krivim po komandnoj odgovornosti i u slučaju "garaža" i "selotejp", i odredilo mu kazne od pet, odnosno osam godina, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od deset godina zatvora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading