HRVATSKA NA NOGAMA! Pala istorijska odluka: GEJ PAROVI MOGU DA USVOJE DECU!

Autor: Republika

Svet

05.05.2021

15:47

Nakon odluke Upravnog suda u Zagrebu da i gej partneri imaju pravo na procenu o usvajanju dece, iz Udruženja "Dugine obitelji" zvanično je potvrđeno da istopolni životni partneri mogu da pristupe tom postupku.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako piše u saopštenju, nakon pet godina pravnih bitaka Upravni sud u Zagrebu krajem aprila je u slučaju Mladena Kožića i Ive Šegote presudio da oni ne smeju biti diskriminisani u postupku procene za usvojenje zbog toga što su sklopili životno partnerstvo.

- Ova povijesna presuda otvara vrata svim gej i lezbijskim parovima u Hrvatskoj koji žele postati posvojitelji i potvrđuje da životni partneri moraju u svim postupcima imati jednaka prava kao i bračni drugovi - kažu u Udruženju, prenosi portal Indeks.

Sad je na potezu, kažu, Ministarstvo rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike, koje bi budućim postupcima trebalo da ispravi nepravdu, uzevši u obzir zakone, Ustav, konvencije i odluku Ustavnog suda za udomiteljstvo koja se može i sme vezati za usvojenje, poručuju iz Udruženja "Dugini obitelji".

Komentari (1)

Loading
Marko Alas

05.05.2021 19:02

Nije ovo Hrvatska donela, Vatikan na delu...