SKANDAL! Vođu "kavačkog klana" Crnogorci pustili da izađe iz zemlje: Zvicer avionom preko Albanije pobegao u Južnu Ameriku

Autor:

Svet

22.04.2021

21:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zvicera su, po svoj prilici, saradnici iz crnogorskih državnih struktura obavestili da mu preti hapšenje i praktično ga pustili da sa dvojicom najbližih saradnika pobegne u Albaniju, odakle je avionom najverovatnije otišao u Južnu Ameriku.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Radoje Zvicer

Podaci zapadnih obaveštajnih službi već dugo ukazuju da je Zvicer blisko sarađivao sa Milom Đukanovićem i njegovim režimom, a pokazalo se da je nastavio tu saradnju sa Milovim ljudima i nakon promene vlasti u toj zemlji.

Crnogorska policija je, naime, juče uhapsila više pripadnika "kavačkog klana", među kojima je i Slobodan Kašćelan, koji je, uz Zvicera, bio na čelu te bande. Međutim, Zvicer je očigledno imao snažniju političku zaštitu od Kašćelana u Crnoj Gori i omogućeno mu je da pobegne.

Izvor objašnjava da je "kavački klan" dugo pod nadzorom bezbednosnih službi iz Srbije, Evrope, ali i iz SAD, pošto je ova banda organizovala šverc ogromnih količina kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

- Zapadne službe su pre izvesnog vremena dostavile crnogorskoj policiji neoborive dokaze protiv pripadnika "kavačkog klana" za šverc droge, ali i za seriju ubistava. Međutim, dok je crnogorska policija pripremala akciju hapšenja, neko je dojavio Zviceru da mu preti hapšenje. Praktično mu je omogućeno da pobegne u Albaniju, odakle je avionom pobegao verovatno u Južnu Ameriku. Sa Zvicerom su pobegla i njegova dva najbliža saradnika - rekao je izvor. 

Prema njegovim rečima, Zvicer je prethodnih godina uživao značajnu podršku u crnogorskim državnim strukturama.

- Bio je maltene nedodirljiv. Prethodnih godina kavački klan je toliko ojačao da je preuzeo primat u podzemlju u celom regionu. Posao sa drogom su razvili na međunarodnom nivou, zarađivali su na stotine miliona evra i likvidirali su skoro sve značajnije pripadnike suprotstavljenog škaljarskog klana. Kavčani sasvim sigurno ne bi mogli to da urade da nisu imali zaštitnike u režimu crnogorskog predsednika Mila Đukanovića - napomenuo je izvor.

Inače, crnogorska policija je, osim Slobodana Kašćelana, uhapsila još šestoricu pripadnika "kavačkog klana". Iza rešetaka su Kašćelanov telohranitelj Vladimir Vučković, Kotorani Miloš Radonjić i Krsto Maroš, i još trojica čiji identitet nije saopšten. Klan kojim upravljaju Kašćelan i Zvicer je u sukobu sa "škaljarskim klanom" još od 2014, posle nestanka 200 kilograma kokaina u luci Valensija, u Španiji. Od tada traje rat između dva klana, u kom je živote izgubilo najmanje 50 ljudi.

Kašćelan je preživeo atentat 2016. godine u Novom Sadu, a na meti napada bio je i Zvicer u maju prošle godine, kada su trojica napadača pokušala da ga ubiju u Kijevu u Ukrajini. Sukob ovih klanova podelio je podzemlje i u regionu, pa su "kavčani" i "škaljarci" pronašli saradnike van Crne Gore. Tako se "kavačkom klanu" pridružila huligansko-kriminalna ekipa "Janjičari", koja se krila iza navijačke grupe Partizana, a koju je predvodio Aleksandar Stanković - Sale Mutavi, koji je ubijen u oktobru 2016.

"Janjičare" je posle preuzeo Saletov najbliži saradnik Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, i promenio ime ovoj grupi u "Principi". Belivukova banda, kako je poznato, uhapšena je 4. februara u Beogradu i u ovom trenutku se sumnjiči za više ubistava, otmice, iznude, dilovanje droge, nelegalno posedovanje oružja...

Kašćelan je u Crnoj Gori bio optužen samo za zelenašenje, a Zvicer zbog falsifikovanja isprave, i nikad nisu bili ni hapšeni ni optuživani za neka teža krivična dela! medijima u okviru istrage o ubistvu vođe navijača Partizana Saleta Mutavog, koji je izrešetan 13. oktobra 2016. godine u blizini Centralnog zatvora u Beogradu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading