JOD – RECEPT ZA DUGOVEČNOST

Autor:

Lifestyle

22.04.2021

21:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rezultati studije Randers-Skagen objavljene na sajtu The National Center for Biotechnology Information, dokazuju da je ishrana bogata jodom direktno povezana sa dugovečnošću kod starijih ljudi. Ispitanici su praćeni 20 godina. Sadržaj joda u vodi u Skagenu je 70 puta veći nego u Randersu (139 mikrograma naspram 2 mikrograma). Smrtnost je praćena do 2017. godine. Život u Skagenu prepunom joda upućuje na duži životni vek svojih stanovnika. Život u sredini bogatoj jodom može biti ključ za dugovečnost.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Odavno je poznato da jod ubija viruse I bakterije.  Ono što mnogi ne znaju jeste da je JOD esencijalni mineral koji naše telo ne može proizvesti. Jod mora biti obavezan u svakodnevnoj ishrani. Najviše ga ima u algama, morskoj ribi i kuhinjskoj soli. On smanjuje oksidativni stres (slobodne radikale) koji nastaju u imunološkoj borbi organizma a imunološki sistem zavisi od pravilnog metabolizma. Za metabolizam je odgovorna stitasta zlezda a upravo je JOD njeno gorivo.

Posledice nedostatka joda mogu biti umor, depresija, slaba koncentracija. Ovo su pokazatelji da imate problem s nedostatkom joda: osećate se umorno, počeli ste zaboravljati, depresivni ste i anksiozni, srce sporije kuca. Problemi sa štitnjačom mogu imitirati brojne psihijatrijske poremećaje koji se kreću od depresije, anksioznosti, pa čak i psihoze.

Jedina efikasna prevencija je dovoljan unos joda. Povećajte unos joda. Japanci dnevno unose 1-3 mg.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading