ISPITANI RODITELJI DEVOJČICE (2) KOJA OD BATINA IMA NAGNJEČENJE MOZGA: Delimično priznali krivicu, majka prvooptužena!

Autor: Republika

Svet

03.04.2021

14:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Roditelje teško povređene dvoipogodišnje devojčice ispitali su u Županijskom državnom pravobranilaštvu u Slavonskom Brodu, a u 14 sati je počelo ročište pred istražnim sudijom na kojem će se odlučivati o istražnom zatvoru.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Majku (24) su na ispitivanje doveli oko 11 sati. Na sebi je imala zaštitno kovid-odelo, a ruke su joj bile vezane plastičnom vezicom.

Nešto kasnije u Županijsko državno pravobranilaštvo doveden je njen 27-godišnji suprug i otac deteta.

Majka je prvooptužena

Županijski državni advokat Mirela Šmital rekla je da su iznosili odbranu i da su delimično priznali počinjena dela. Opširno su se branili i iznosili okolnosti. Šmital je najavila da će sudiji istrage ići sa predlogom određivanja istražnog zatvora za oba roditelja.

Majka je prvooptužena i tereti se za 5 kaznenih dela (4 zbog povrede prava deteta i jedno teško povređivanje). Otac se tereti za četiri dela povrede prava deteta, javlja N1 televizija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Otac je već bio prijavljivan za porodično nasilje

Policija je roditelje teško povređene devojčice iz Nove Gradiške sinoć predala pritvorskom nadzorniku jer su, uz ostalo, utvrdili da je dete zbog telesnog kažnjavanja zadobilo više povreda po glavi i telu.

- Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 27-godišnjakom i 24-godišnjakinjom kojima su potvrdili sumnju u počinjenje kaznenog dela Povreda detetovih prava. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su roditelji grubo zanemarili svoju dužnost podizanja i odgoja deteta i zlostavljali dete i grubo povredili detetova prava telesnim kažnjavanjem, usled čega je dete zadobilo više povreda po glavi i telu - saopštila je sinoć policija.

Otac je već bio prijavljivan za porodično nasilje prema majci i supruzi, a devojčica je do novembra prošle godine bila smeštena u udomiteljskoj porodici. Nakon povratka u biološku porodicu bili su pod nadzorom Centra za socijalnu zaštitu.

Zbog ovog nezapamćenog slučaja jutros je smenjen Branko Medunić, šef Centra za socijalnu zašttiu Nova Gradiška.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Devojčica i dalje u kritičnom stanju

- Nažalost i nadalje je vrlo kritično, na mehaničkoj je ventilaciji - kazao je jutros gostujući na N1 direktor dečje bolnice u Klaićevoj, Goran Roić. Dodao je kako se i dalje preduzima sve da se spasi život deteta.

Otkrio je kako je devojčica već pri dolasku iz Nove Gradiške u Kalićevu bila na mehaničkoj ventilaciji i bez svesti.

- Prvo nisu bile poznate okolnosti pod kojima su nastale povrede. Mi smo kasnije konstatovali puni opseg stanja. U prvom redu dominiraju problemi sa središnjim živčanim sastavom s oštećenjem moždanih struktura. Mi kao javna institucija odgovorni smo da upozorimo na svaku takvu situaciju. Nadležne službe će, nadam se, rasvetliti sve okolnosti svih teških povreda - rekao je Roić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading