AMERIKA PRITISKA CRNOGORCE: Vlada da osudi Srebrenicu kao genocid!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

28.03.2021

19:17

Ambasada SAD u Crnoj Gori saopštila je danas da je zabrinuta zbog komentara u javnosti koji, kako je ocenila, bacaju sumnju na to što se dogodilo u Srebrenici 1995. godine.

Tanjug/D. VOJINOVIĆ
Foto: Ilustracija

Iz ambasade pozivaju Vladu Crne Gore da osudi ono što se desilo u Srebrenici i to nazove genocidom, što je, kako tvrde, taj događaj i bio.

- Tražimo jasnoću i nadamo se da će Vlada Crne Gore nedvosmisleno osuditi masakr i nazvati ga onakvim kakav je bio - genocid - navela je ambasada na Tviteru.

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić izjavio je u petak da je spreman da prizna da je u Srebrenici počinjen zločin genocida kad se to i nedvosmisleno utvrdi, s obzirom na to da je Sud u Hagu, kako je rekao, "izgubio svoj legitimitet".

Leposavić je tada rekao da je odluka Međunarodnog suda za ratne zločine o navodnom genocidu u Srebrenici bazirana na stavu Haškog tribunala koji je, kako je rekao, kompromitovan jer je prikrio dokaze o zločinima nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

Pritom je istakao da ne spori osećanja i uverenja Bošnjaka i Muslimana koji, naveo je, "neće prestati da u svojim srcima doživljavaju ovaj zločin kao svoju trajnu patnju i tragediju".

Komentari (0)

Loading