PRETUŽNO! MALI VUKAŠIN LEŽAO U POTOKU KAO DA SPAVA: Detalji tragedije u selu kod Nevesinja

Autor:

Svet

28.03.2021

12:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Desetogošnji Vukašin Samardžija iz sela Bojišta kod Nevesinja smrznuo se u šumi, nakon što se udaljio od svoje kuće biciklom sa psom šarplanincem.

RepublikaFoto: printscreen
Vukašin Samardžija

Smrzavanju je, najverovatnije, predhodio epileptični napad.

Ovo je pokazala obdukcija koja je urađena u nedelju trebinjskoj bolnici, nakon što je dečak pronađeno mrtav u šumi u plitkom potoku u Ljeskovim barama kod Nevesinja.

Vukašin je od svoje kuće otišao u četvrtak oko 15.30 časova.

Kako se dečaka nije vratio do večeri, porodica je počela da ga traži. Već u petak policija je potvrdila njegov nestanak, nakon čega je krenula i opsežnija potraga.

- Policijska stanica Nevesinje u petak ujutro je zaprimila prijavu da je nestalo desetogodišnje dete Vukašin Samardžija, nastanjen u mestu Bojišta u opštini Nevesinje - navedeno je iz Policijske uprave Trebinje.

Policija je objavila i fotografiju dečaka uz detaljan opis njegovog izgleda i pozvala sve koji imaju neke informacije da pozovu policiju, a iste večeri u potragu se, osim policije, lokalne civilne zaštite, vatrogasaca, lovaca i meštana uključila i Gorska služba spasavanja iz cele BiH, koji su jako nepristupačan teren pretraživali celu noć sa psima tragačima i dronovima.

U petak poslepodne Vukašinov pas se vratio kući, a nesrećnog dečaka nije bilo.

U subotu od ranih jutarnjih sati organizovana velika akcija portage za nastradilm dečakom, u kojoj su pored Republičke civilne zatište, službi spasavanja, vatrogasaca, policijaca, lovaca, planinara, građana i svih onih koji su se nadali da će pomoći da dečaka nađu živog, učestvovali i pripadici Helikopterskog servisa Republike Srpske.

Dečaka je oko 11 časova pronašla grupa meštana na sedam do osam kilometara od njegove kuće u rejonu Ljeskovih bara. Policijskim uviđajem je odmah utvrđeno da nema tragova nasilja.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Tragično nastradao - Vukašin Samardžija

Jedan od šestorice ljudi koji su pronašli beživotno telo desetogodišnjeg Vukašina, na svom fejsbuk profilu opisao je potragu za nesretnim dječakom, navodeći da nikada u životu neće zaboraviti užasnu sliku koju je video.

- Rejon koji smo dobili da pretresemo bio je otprilike 40 do 50 hektara, od štala na Pomakovcima do dna Ljubovića bare. Pretresali smo ga dva puta, dužno, u odlasku i povratku. Na nekim mestima je šikara bila takva da sam pomislio da nema šanse da je tuda prošlo bilo šta osim divljih životinja, a ne dečak na biciklu. Na kraju rejona, u dnu Ljubovića bare smo seli i odmorili pet minuta nakon čega smo krenuli nazad. Leva granica rejona je plitak potok, granica šume i Pantove bare. Kroz taj potok voda praktično ne teče nego se cedi. Prvi do njega je bio čovek iz Nevesinja, policajac. Nakon 250 metara povratka, povikao je “Evo ga!” Na trenutak sam pomislio da je živ, srce mi je zaigralo, sva šestorica smo dotrčali i videli dečaka kako leži u tom plitkom potoku. Biciklo takođe u potoku, dva metra od njega. Čovek koji ga je prvi vidio je kleknuo pored njega i opipao mu puls, ali je po boji i ukočenosti bilo jasno da dečak već mnogo sati nije živ. Ležao je u potoku kao da spava. Odmah smo obavestili policiju i ostale timove. Malom Vukašinu neka je pokoj duši i laka ova naša tvrda hercegovačka zemlja - napisao je Draško Pejanović na Fejsbuku.

- Ovo je strašno, u svemu ovome, kada svi više od godinu dana svakodnevno strahujemo za svoje porodice, za našu decu, zbog ovog virusa kome se ne nazire kraj, da strada nedužno dete- rekla je "EuroBlicu" jedna Nevesinjka.

Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović uputio je telegram saučešča porodici Samardžija, a nemili događaj nazvao tragedijom za celu opštinu.

- Ovo je tragedija za čitavo Nevesinje. Spasilačke službe su do poslednjeg trenutka potrage gajile nadu da će ishod biti drugačiji - naveo je Avdalović.

Žaljenje što se sve tragično završilo izrazio je i Nenad Ikonić iz Republičke civilne zaštite koji je rukovodio akcijom portage u kojoj je učestvovalo više od 400 ljudi.

Inače, desetogodišnji Vukašin pohađao je peti razred osnovne školu “Risto Proroković” u Nevesinju, a kao detetu sa smetnjama u razvoju bio mu je dodeljen personalni asistetent.

Vukašin je živeo u selu Bojišta sa roditeljima i mlađim bratom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading