AMERIČKI STRUČNJAK TVRDI: Bosna je veštačka i nasilno stvorena država koju su sklepale zapadne sile!

Autor: Republika

Svet

28.03.2021

06:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stiven E. Mejer, američki stručnjak za Balkan koji je do 2011. bio analitičar CIA, nedavno je govorio na tribini "Vreme je za akciju" u kojoj je ozbiljno analizirao stanje u region.

RepublikaFoto: youtube.com/ Jutarnji Program TV HAPPY
Stiven Mejer

On je naglasio da su napetosti na Balkanu danas veće nego ikad od završetka ratova za jugoslovensko nasleđe 1990-ih godina.

- Odnosi između Federacije BiH i Republike Srpske su jedva održivi. Beograd i Zagreb se i dalje međusobno prepucavaju, dok Hrvatska i dalje istrajava u svom pokušaju bega sa Balkana - naglasio je on između ostalog.

Naglasio je da je Crna Gora mala, krnja država, koja se i dalje muči sa korupcijom i verskim pitanjima dok pokušava da postane relevantna.

- Bosna je i dalje veštačka država koju su sklepale zapadne sile zarad sopstvenih interesa, a ne interesa ljudi iz regiona - rekao je Majer. 

- Srbiji je skoro nemoguće da se bavi ključnim nacionalnim pitanjima poput Kosova. Kosovo je mini-država utonula u kriminal i korupciju, uprkos pojavi novog, "umerenijeg" predsednika vlade - naglasio je on i razjasnio da se balkanske napetosti mogu objasniti kroz dve međusobno povezane pojave.

- Prva se tiče zaostavštine 25 godina zapadne – uglavnom američke – politike, koja nikad nije razumela političku dinamiku regiona, a pogotovo veliku važnost etniciteta i uticaja istorije. Uz to, SAD nikad nisu u potpunosti priznale interese balkanskih država, već su svoju politiku i delovanje krojile u skladu sa zapadnim interesima, a na uštrb balkanskih - objasnio je Mejer.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading