SRBIJA PRVA U EVROPI, A KOMŠIJE NA ZAČELJU! Crnoj Gori će biti potrebno SEDAM GODINA da vakciniše 75% stanovništva

Autor:

Svet

17.03.2021

09:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Crna Gora je na samom začelju u Evropi po stepenu vakcinacije. Ako se vakcinacija u Crnoj Gori nastavi ovim tempom biće potrebno 6,7 godina za vakcinaciju (dve doze) 75 odsto stanovništva, objavio je Blumberg na svom sajtu, koji prati proces imunizacije u čitavom svetu.

Foto: Tanjug/AP
Ilustracija

Vakcinacija u Crnoj Gori počela je 20. februara uz optimistične izjave da je sve spremno i da će se ići na brzu vakcinaciju tokom sledećih nekoliko meseci.

Jedan mesec je već skoro prošao a rezultat je poražavajući: do sada je vakcinisano samo 5.730 osoba, odnosno 0,92 odsto stanovništva. O koliko malom broju vakcinisanih se radi, najbolje govori podatak da su trenutno aktivna 8.697 slučaja koronavirusa.

Vodeći američki virusolog, doktor Antoni Fauči smatra da će biti potrebno da se vakciniše i revakciniše 70-85 odsto stanovništva kako bi se normalizovao život u nekoj zemlji.

Premijer Zdravko Krivokapić predviđa "da do sredine juna bude vakcinisano oko 35 odsto građana Crne Gore" kako bi se omogućila turistička sezona.

Očito je da u Vladi imaju neke svoje projekcije koje su daleko od naučnih stavova, prenosi portal CDM. Srbija je lider u vakcinaciji u Evropi ali smo svedoci da epidemija bukti i pored oko 30 odsto vakcinisanih građana.

Foto: Tanjug/AP
Zdravko Krivokapić

Čini se da u Vladi Crne Gore i ne pomišljaju da moraju dostići stepen vakcinacije oko 70-80 odsto. Za vakcinaciju 50 odsto stanovništva potrebno je obezbediti oko 630.000 doza što je daleko i od najoptimističnijih prognoza resorne ministarke Jelene Borovinić Bojović.
Očigledno je da vakcinacija ne teče ni približno onom dinamikom kako bi nadležni želeli jer je Crna Gora ušla apsolutno nespremna u ovaj proces.

Izostala je kampanja informisanja građana o prednostima vakcinacije ali i o mogućim rizicima. Građani imaju puno pitanja i očito veliko nepoverenje jer se neke vakcine već povlače iz upotrebe u pojedinim zemljama. Zato ne iznenađuje što je mali odziv i zdravstvenih radnika za vakcinaciju a ne samo građana.

Nakon početne euforije u Ministarstvu zdravlja, jedina informacija koja se sada saopštava građanima je ukupan broj vakcinisanih. Nepoverenje javnosti koje postoji u rad ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović i njenog tima je više nego evidentno, ocenio je portal.

Doktor Igor Galić, direktor IJZ, javno je prizano da Crna Gora ne kontroliše epidemiju. Broj umrlih svakodnevno raste, broj hospitalizovanih je udvostručen u odnosu na sredinu januara, po svim epidemiološkim parametrima smo u samom svetskom vrhu. Ovako loše vođena epidemija preslikala se i na proces vakcinacije kojem preti krah ukoliko se ne napravi neki hitan iskorak.

A kako je tekla priča o vakcinaciji, i šta je sve govorila javno ministarka Borovinić Bojović.

- Krajem janauara započeće vakcinacija u Crnoj Gori - kazala je ministarka zdravlja na vanrednoj pres konferenciji Ministarstva zdravlja održanoj 30. decembra prošle godine.

- Prvo će početi vakcinacija Fajzerom - kazala je Borovinić Bojović Vijestima 19. januara 2021. godine.
U emisiji Reflektor 2. februara ministarka je "potvrdila" da će "početkom marta stići 150.000 vakcina Fajzer".

Donacije koje su ponuđene tada niesu prihvaćene, tačnije, poručeno je da je potrebno da sve ide preko država, odnosno da donacije mogu ugroziti bilateralne sporazume.
Na kraju sage o početku vakcinacije, Vlada Crne Gore je prihvatila 2.000 vakcina, donaciju Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading