I DALJE DISKRIMINACIJA SRBA U HRVATSKIM ŠKOLAMA! Deca mogu da sede pored srpskog vojnika ili prostitutke iz Berlina!

Autor: Republika

Svet

05.03.2021

10:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nastavnica veronauke osnovne škole kod Rijeke deci je podelila listiće na kojima je trebalo da kažu zašto žele ili ne žele da u vozu sede pored monaha s Biblijom u rukama, homoseksualca, srpskog vojnika iz Bosne ili prostitutke iz Berlina.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Ilustracija

U zadatku se pominje i "afrička žena koja prodaje proizvode od kože", spominje se "Rom koji je tek izašao iz zatvora", zatim "Indijka s jednogodišnjim detetom", kao i "hrvatski tajkun".

Među ponuđenima su i doktor specijalista za pobačaje, kompjuterski haker, Jehovin svedok, turska glumica vrlo uspešna u Holivudu, engleski fudbaler, reper koji živi alternativnim načinom života i mladi umetnik koji boluje od AIDS-a.

Pitanje upućeno učenicima osmog razreda glasi ovako:

- Ukrcavaš se na voz na relaciji Zagreb - Indija. Put će trajati nedelju dana dana. Putuješ u kupeu s još tri osobe. Zamisli da dobiješ spisak osoba koje možeš da biraš kao saputnike u svom kupeu. Osobe su sledeće... -  glasi zadatak, a potom nastavnica veronauke traži od dece da navedu tri osobe s kojima bi hteli da putuju i tri osobe s kojima nikako ne bi želeli da se nađu u istom kupeu.

Škola će obavestiti Ministarstvo

Sandra Krpan, direktorka OŠ "Milan Brozović Kastav", upoznata je s nastavnim sadržajem koji se širi putem društvenih mreža.

- Nastavnica veronauke jeste dala nastavni listić učenicima osmih razreda. Zatražila sam njeno pisano objašnjenje nakon obavljenog telefonskog razgovora. U razgovor je uključena stručna saradnica škole, socijalna pedagoškinja jer sadržaj ocenjujemo neprimerenim iako nastavnica veronauke navodi da je nastavni listić upotrebila kako bi učenike naučila da ne treba da imaju predrasude prema ljudima -  poručuje direktorka škole iz Kastava.

Dodaje da se njena ustanova apsolutno zalaže za mir, toleranciju i uvažavanje različitosti.

- Tome i podučavamo učenike. Žao nam je ako je došlo do iznošenja neprimerenih poruka našim učenicima. O svemu ćemo obavestiti Ministarstvo obrazovanja i riječku nadbiskupiju, pa postupiti u skladu sa pravilnicima i zakonom - poručuje Krpan.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading