CRNA GORA PRED SLOMOM! Čeka je najveća recesija i rekordni javni dug od skoro 100 odsto BDP!

Autor: Republika

Svet

04.03.2021

08:51

Svetska banka je procenila da će crnogorska ekonomija ove godine doživeti najveću recesiju u regionu Zapadnog Balkana.

pixabay.com

Po proceni, Crna Gora će imati rekordni javni dug od skoro 100 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Takva prognoza je uglavnom posledica velike zavisnosti zemlje od turizma.

Svetska banka je takođe procenila da će ionako visok nivo javnog duga dosegnuti vrhunac od 98 dosto BDP-a tokom 2021. godine, dok bi izgradnja druge dionice auto-puta Bar – Boljare predstavljala veliki rizik za njegovu održivost.

Ova institucija upozorava da je servisiranje javnog duga veliko opterećenje za crnogorske finansije, prenosi Investitor.

Ekonomski oporavak zavisiće od turizma, ali pandemija koronavirusa predstavlja ozbiljan rizik jer će, ako bude prisutna i ovoga leta, opet imati negativne posledice na turističku sezonu.

Svetska banka predviđa da će prva deonica auto-puta biti gotova 2022. godine. Novi rok za završetak prve deonice auto-puta još nije dogovoren s kineskim izvođačem i finansijerom, osim najave vlade da očekuje da će posao biti završen do kraja ove godine.

Početkom oktobra, Svetska banka je prognozirala da će crnogorska ekonomija pasti 12,4 odsto, kao i da će javni dug na kraju godine iznositi 93 odsto BDP-a.

U junskim prognozama za ovu godinu predviđao se pad bruto domaćeg proizvoda Crne Gore za 6,8 odsto, što je jednako Vladinim procenama.

MMF je nedavno procenio pad BDP-a Crne Gore u 2020. godini na 12 odsto.

 

 

Komentari (0)

Loading