EU se raspada po šavovima: Treba li Hrvatska da krene mađarskim i austrijskim putem?

Autor: Republika.rs

Svet

02.03.2021

11:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

EU se po drugi puta tokom pandemije raspala po šavovima. Prvi put, nakon pojave SARS-CoV-2 infekcija u Europi, države su brzo zatvorile granice te je svako počeo voditi svoju epidemiološku politiku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Sada je pak u potpunosti pukla politika zajedničkog nabavljanja cepiva kao i plan vakcinacije koji je EK sugerirala članicama, pa se lideri pojedinih država besno obrušavaju na šeficu Komisije Ursulu von der Lajen, a drugi su panično počeli tražiti alternativna rešenja, prenosi Jutarnji.


S obzirom da se Nemačkoj dogodilo da ima četiri puta manje vakcina nego Britanija te 12 puta manje nego Izrael, nemački ministar finanansija već je rekao da je strategija vaksinisanja EK „total shit-show“, a šefica Komisije hitno pokušava mobilizovati sve proizvodne resurse, diže pritisak na pojedine proizvođače cepiva te slaže novi evropski plan vakcinacije, ali je jasno da će zbog krivih procena i labavih dogovora EU mesecima kasniti za najuspešnijima u vakcinaciji.

Jedan od onih koji je izgubio strpljenje jeste austrijski kancelar Kurc koji pokušava organizovati samostalnu proizvodnju vakcina s Danskom i Izraelom te izlazi iz okvira jedinstvene EU politike. Zanimljivo je da se Kurc iznenada odlučio i za promenu smera epidemiološke politike te se sada zalaže za što je moguće brže otvaranje.

Verovatno su najagresivniji po pitanju napuštanja zajedničke politike dobavljanja cepiva i plana vakcinacije oni koji i inače ne drže previše do demokratskih standarda koje pokušava promovirati većina članica EU. Tako je mađarski lider Viktor Orban takođe napustio zajedničku EU strategiju te je s Kinezima i Rusima dogovorio nabavku značajnih količina njihovih cepiva.

U Mađarskoj građani već primaju cepivo kineskog Sinofarma, što znači da je Mađarska prekršila konsenzus EU zemalja prema kojem niti jedna zemlja ne bi trebala koristiti niti jedno cepivo koje je nije autorizirala Europska agencija za lekove te cepiva koja nisu osigurana kroz zajedničku šemu dobave. Uz kinesko cepivo, Mađarska je dobavila i značajne količine ruskog Suputnik V cepiva, a Orban poručuje:

- Kad ne bi imali ruska i kineska vakcina, bili bi u velikoj nevolji - S 18,3 vakcina na 100 ljudi Mađarska je do kraja prošle nedelje uspela postići 50-posto veću procijepljenost stanovništva nego Danska, druga najuspešnija po broju vakcinisanja u EU. Valja voditi računa kako je Mađarska primila i vakcine koja je dobila preko zajedničkog dogovora EU članica tako da raspolaže i s 880 hiljada doza vakcina Bioteh/Fajzer, Moderne i Oxford/AstraZenece. Zapravo su iskoristili samo 73 posto tih vakcina dobavljenih kroz zajedničku EU šemu.

Inače, Mađarska je jedna od zemalja s istoka Europe u kojima je jasno vidljivo formiranje trećeg europskog vala pandemije po broju slučajeva.

I južne županije u Hrvatskoj trenutno beleže  vrlo zabrinjavajući rast slučajeva, pa se otvara pitanje da li bi u Hrvatskoj treći talas slučajeva mogao krenuti iz Dalmacije te se proširiti prema severu i istoku zemlje. Isto tako, pitanje je šta učiniti. Ono što treba primetiti jest formiranje trećeg epidemijskog talasa u Češkoj i Slovačkoj, zemljama koje duže vremena imaju vrlo radikalne epidemiološke mere, ali imaju vrlo nepovoljan tok epidemije. Hrvatska je trenutno epidemiološki puno uspešnija nego Češka i Slovačka.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading