BANDIĆ PREDOSETIO SVOJU SMRT: Ovim rečima je naslutio najgore!

Autor: Republika.rs

Svet

02.03.2021

09:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Umreću kao gradonačelnik", rekao je pre nekoliko dana Milan Bandić i, zaista, umro je kao prvi čovek grada, nakon dvadesetogodišnjeg gradonačelničkog staža.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Milan Bandić

Prvo je javljeno da mu je pozlilo u subotu uveče u njegovom zagrebačkom stanu, a na kraju je do medija došla informacija da je bio na privatnoj večeri gde se samo srušio. “Ustao je da uzme vode i samo je pao”, kaže jedan od prisutnih na večeri. Iako je Hitna pomoć došla za samo tri minuta, lekari nisu mogli ništa da urade, preminuo je u zagrebačkoj bolnici “Sveti Duh”.


U Zagreb je došao iz hercegovačkog krša sa jednim koferom u ruci, da bi i kao gradonačelnik stalno odlazio u Cerov Dolac gde mu je živela majka sa kojom je bio neobično blizak do njene smrti. Za dva i po meseca čekali su ga novi izbori i mogući sedmi mandat, uz jedanaest protivkandidata za koje je uvaženi ekonomista dr LJubo Jurčić rekao da nisu u stanju da vode ni kafić.

Voleo je Beograd, stalno je isticao primer izgradnje grada na vodi i svojim saradnicima poručivao da je budućnost Zagreb na vodi. Koliko god se “udaralo” svim sredstvima po Bandiću, građani su ga podržavali i birali, bez obzira na mnogobrojne kaznene prijave i dva kratka boravka u zatvoru u Remetincu za vreme dok je premijer bio Zoran Milanović. Realizovao je bezbroj projekata u gradu, a za koji dan biće otvorena i žičara, poslednji njegov veliki poduhvat. Političku karijeru počeo je u Savezu komunista, nastavio u Račanovom SDP-u odakle su ga izbacili, da bi osnovao vlastitu stranku Bandić Milan 365, aludirajući da radi tokom svih dana u godini. Govorio je zagrebačkim dijalektom, ustajao u pet ujutro i redovno išao na trčanje, da bi dan završio kasno uveče. U politici je bio vešt i snalažljiv, bez njega nije mogla nijedna vlast, a nije mu naškodilo ni što je pod uticajem alkohola skrivio manju prometnu nesreću i pobegao sa lica mesta.

Pre dvadesetak godina Bandić je doživeo moždani udar, a nakon toga je imao niz zdravstvenih problema. Ugrađeni su mu stentovi, nedavno je bio na operaciji grla, prošle godine takođe je imao problema sa srcem, ali je odbio savete lekara da uspori ritam. Sa suprugom Vesnom retko se pojavljivao u javnosti, a svoju jedinu kćer Anu Mariju držao je podalje od svetla reflektora.

Doživeo je sve moguće napade političkih protivnika i kada se činilo da je “gotov”, Milan Bandić se uzdizao i pobeđivao. Tako je bio siguran da će osvojiti i sedmi gradonačelnički mandat. Otišao je kako je i živeo, naglo, nepredvidivo.

I oni koji ga nisu voleli nisu mogli da mu osporavaju entuzijazam i angažman da Zagreb postane evropska metropola. Znao je da govori “da smo bar kao Beograd”, hvaleći vođstva grada kako energično realizuju projekte. Spretno je manevrisao između desnice i levice, uz odlične kontakte sa Crkvom, ali zauzimajući se da ostane ime Josipa Broza na ulicama hrvatskih gradova. Bio je dobar prijatelj sa patrijarhom Porfirijem, od Rusa je dobio visoko odlikovanje, a Bečlije su ga navodile kao primer uspešnog evropskog gradonačelnika.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading