BUGARSKA OPET UDARA NA SEVERNU MAKEDONIJU: Predsednik Radev traži od obaveštajaca da zaštite prava bugarske manjine!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

01.03.2021

21:34

Predsednik Bugarske Rumen Radev sastao se danas sa načelnicima bugarskih službi bezbednosti i potpredsednicom Ilijanom Jotovom i zatražio da se preduzmu blagovremene mere kako bi se zaštitila prava Bugara koji žive u rasejanju, posebno u Severnoj Makedoniji.

Tanjug/AP
Rumen Radev

Današnji sastanak je sazvan nakon što je kabinet predsednika Bugarske primio pismo iz kulturnog centra "Ivan Mihajlov" u Bitolju u kojem se navodi da se građanima Severne Makedonije "često krše prava" samo zbog toga što se izjašnjavaju kao Bugari, prenosi agencija MIA.

Na sastanku je pomenut i nedavni slučaj u Strumici gde se dogodio napad na građane koji su se deklarisali kao Bugari.


U međuvremenu, ministarstvo spoljnih poslova Bugarske saopštilo je da su bugarski ambasador u Skoplju Angel Angelov i specijalni izaslanik vlade Severne Makedonije za Bugarsku Vlado Bučkovski razgovarali o bilateralnoj saradnji dve zemlje, a u fokusu su bili domeni medija, obrazovanja, kulture, zdravstvene zaštite i infrastrukture.

Dvojica zvaničnika su izrazila spremnost svojih država da zajednički grade granični prelaz između opština Strumjana (Bugarska) i Berovo (S. Makedonija) s ciljem da se poboljšaju bilateralni odnosi, olakša trgovniska razmena i poboljša turistička ponuda.

Komentari (0)

Loading