U VINU JE PREVARA? Muljao sa papirima i ojadio državu za silne pare!

Autor: Republika

Svet

16.02.2021

12:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Razvio celu taktiku!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Policija je prijavila zadarskog biznismena osumnjičenog za zloupotrebu poverenja u poslovanju i krivotvorenje službene ili poslovne isprave, pod sumnjom da je preprodajom otpisanog vina među svojim kompanijama stekao nezakonitu dobit od 2,7 miliona kuna.

Nezvanično se saznaje da se radi o Branku Bunguru zvanom Som, vlasniku lanca poslastičarnica i pekara Slad u Zadru, Vinariji Biograd i Zadarskoj pivovari, koji je već prijavljen za privredni kriminal.

Muljao je sa informacijama o vinu, a zatim ih prodavao svojim kompanijama

Ovoga puta se sumnja da je kao direktor kompanije tokom 2020. godine, radi prenosa imovine preduzeća koje je bilo u stanju prezaduženosti i nesmetane blokade žiro-računa pre stečajnog postupka, napravio falsifikovanu proviziju zapis.

To je tehnički ispravno vino, ali je na osnovu zapisnika celokupnu količinu vina prebacio iz jedne kompanije u drugu za znatno manji iznos od nabavne vrednosti, a zatim je fiktivno prodao iz te druge u svoju treću kompaniju, koja je nastavio da ga prodaje po stvarnim tržišnim cenama.

Napravio štetu od 2,7 miliona

Pritom oštećena kompanija nije dobila nijedan stvarni ekvivalent prodatih zaliha vina, ali je Bungur, da bi opravdao pomenute transakcije u poslovnim knjigama, falsifikovao izjave o prebijanju tzv. kompenzacija.

Na taj način je prvo preduzeće oštetio za gotovo 2,7 miliona kuna, a za taj iznos pribavio je protivpravnu imovinsku korist za svoje treće preduzeće.

Nakon krivične istrage, protiv Bungura je podneta krivična prijava nadležnom državnom pravobranilaštvu zbog sumnje da je počinio krivična dela povreda poverenja u privrednom poslovanju i falsifikovanje službene ili poslovne isprave.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading