Cvijanović: BiH izmanipulisana iskrivljenim Dejtonom

Autor: Tanjug

Svet

15.11.2017

18:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je Srpska opredeljena da Dejtonski mirovni sporazum ostane trajni temelj za fukcionisanja Bosne i Hercegovine, ali je ocenila da je BiH "izmanipulisana iskrivljenim Dejtonom".

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Ona je ocenila da je "BiH izmanipulisana ''iskrivljenim'' Dejtonom

Ona je, povodom 22-godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma, naglasila da je za funkcionalniju i bolju BiH neophodno da se Srpskoj vrate neke nadležnosti koje su joj po Dejtonu bile date, a u međuvremenu "otete", prenosi RTRS.

- Nažalost, došlo je do devijacija i ogromnih pritisaka vršenih na sam Dejtonski sporazum. Da je on ostao na snazi onakav kakav jeste, mi bismo danas imali mnogo skladniju BiH i trebalo bi samo da se pridržavamo principa koordinacije. Tada bi BiH beležila rezultate i pomake - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ocenila da je "BiH izmanipulisana ''iskrivljenim'' Dejtonom, koji su menjali visoki predstavnici kako je to njima padalo na pamet ili kako im je neko došapnuo odnekud, iz neke ambasade, i zaista ne liči ni na šta".

- Ono što je za mene važno jeste da je Republika Srpska, u okviru Dejtonskog sporazuma, dobila svoju verifikaciju i da je ona kroz praksu pokazala da je i održiva celina i da može da deluje kao jedan ozbiljan administrativni, politički, ekonomski i socijalni aparat - poručila je Cvijanovićeva.


Premijerka Srpske je istakla da je Republika Srpska jedini okvir u kojem građani mogu da ostvaruju svoja prava, istakavši da je sve drugo u BiH dovedeno do apsurda pri čemu se kroji neka nova politika i nova država putem pravosuđa i presuda. 

Kako je upozorila, "ušlo se u agresivnu politiku prekrajanja BiH na vrlo problematičan nacin, koji ne podrazumeva da se o tome usaglase oni koji treba da se usaglase, nego se to dešava preko raznih sudskih presuda, progona i lova". 

- Dejton jeste opredeljenje Vlade Republike Srpske, ali onakav kakav je koncipiran, a ne iskrivljen - poručila je Cvijanovićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading