HRVATI SLAVE SRBE: Stigla donacija od 25 stambenih kontejnera za stradale u zemljotresu! NAJVEĆI DONATOR MILAN POPOVIĆ!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

28.01.2021

15:55 >> 16:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Lekenik su danas stigla prva dva od ukupno 25 stambenih kontejnera iz privatne donacije koje su u lekeničkom kampu Štaba civilne zaštite za otklanjanje posledica zemljotresa predali predstavnici Ambasade Republike Srbije u Hrvatskoj.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zemljotres u Zagrebu

U društvu predstavnika Srpskog narodnog veća, koje sprovodi akciju "Banija je naša kuća", donaciju je predao privremeni otpravnik poslova Ambasade Davor Trkulja, prenela je Hina.

- Nakon ovog stresnog događaja, koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, ljudi u Srbiji su reagovali sa velikim saosećanjem i empatijom prema onome što se desilo pa je Vlada Republike Srbije, na predlog predsednika, među prvima donela odluku da donira milion evra Hrvatskoj, kako bi se ljudima pružila prva pomoć - rekao je Trkulja.


Ubrzo su se, dodao je, uključile i druge institucije Republike Srbije, pokrajinska Vlada, pa je i grad Beograd dao 100.000 evra Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj.

- I Ambasada Republike Srbije se uključila u akciju, od donatora smo osigurali 100.000 evra za nabavku 25 kontejnera, a ovi su prva dva iz te donacije. Imaju sanitarni čvor i instalacije, pa se odmah u njima može živeti. Još smo nabavili šest malo većih, od devet metara, koji imaju još dve prostorije - pojasnio je Trkulja.

Najveći pojedinačni donator donacije kontejnera je Milan Popović.

S akcijama, kaže Trkulja, nastavljaju, a zahvalio je Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj kao i Srpskom narodnom veću koji su pomogli.

- Pozivam sve ljude dobre volje da učine sve što je u njihovoj moći da pomognu stradalom narodu - pozvao je Davor Trkulja.

Zastupnica SDSS-a u Hrvatskom saboru Dragana Jeckov rekla je da se pomoć u prvim danima katastrofalnog zemljotresa koju je uputila Republika Srbija ne zaboravlja.

Ona je izrazila zahvalnost za uplaćena sredstva.

Ujedno je podsetila i da je SNV pokrenulo humanitarnu akciju "Banija je naša kuća", u koju su se uključili mnogi donatori.

Brojni su pojedinci i organizacije, istakla je, pomagali kako su mogli, novcem, hranom, higijenskim i drugim potrepštinama.

Predstavnicima Ambasade na donaciji je zahvalio i državni sekretar u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Zdenko Lucić, napomenuvši da će ovi kontejneri najugroženijima pružiti siguran i topao smještaj.

Prva dva kontejnera će već u petak ujutro krenuti krajnjim korisnicima prema dogovorenom spisku.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading