BIN LADEN I ALIJA SE SRETALI TOKOM RATA! Islamski lider dolazio u SARAJEVO, sa Izetbegovićem planirao POKOLJ SRBA od Bosne do Kosova

Autor: Republika

Svet

23.01.2021

13:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom rata u Bosni i Hercegovini, Osama bin Laden je u najmanje dva navrata boravio na Balkanu. Obe dokumentovane posete, kasnije ubijenog ideologa radikalnog islama, dogodile su se 1994. godine, kada je Bin Laden boravio u Sarajevu i Tirani

Alija Izetbegović, Osama Bin Laden (Kolaž)

Posetu Osame bin Ladena Sarajevu i njegov susret sa Alijom Izetbegovićem otkrila je novinarka nemačkog magazina "Špigl", Renate Flotau, koja je ispred kancelarije tadašnjeg prvog čoveka vlasti u Sarajevu čekala intervju i slučajno nabasala na Bin Ladena.

Bin Laden joj je, tom prilikom, dao i vizit-kartu i rekao da namerava da u Bosnu dovede muslimanske dobrovoljce i potvrdio da ima pasoš BiH. Tokom susreta Bin Ladena i Alije Izetbegovića, navodno, snimljena je i jedna fotografija.

Ambasada Bosne i Hercegovina u Beču izdala je Bin Ladenu pasoš 1993. godine, a skandal oko tog dokumenta izbio je posle terorističkih napada Al-Kaide na Njujork i Vašington, posle čega je uništena kompletna dokumentacija o ovom skandalu.

O ulozi Osame bin Ladena pisao je i magazin "Zeitenschrift". U tekstu pod naslovom "Bin Laden in Sarajevo" (Bin Laden u Sarajevu) od 11. septembra 2004. godine objavio je priču o tome da je glavnoosumnjičeni za napade na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine bio saveznik NATO-a na Balkanu u vreme ratova na ovom području, u prvoj polovini devedesetih godina prošlog veka.

Foto: youtube.com/RTRS vijesti
Alija Izetbegović sa vojnicima Al-Kaide

- Od sedam ključnih figura koje su učestvovale u napadu 11. septembra, najmanje četvorica su se tokom devedesetih u Bosni i Hercegovini borila protiv Srba - piše "Zeitenschrift", za šta su, prema istom izvoru, znale i nemačke bezbednosne službe.

- O tome im je svedočila supruga jednoga od tih mudžahedina Halida Šeika Mohameda Almidhara i to je spomenuto i u izveštaju američkog Kongresa o napadima 11. septembra - navodi "Zeitenschrift".

Aktivnosti Osame bin Ladena u Albaniji su, takođe, bile dobro dokumentovane, a snagu koju je njegova mreža imala u toj zemlji najbolje, čini se, oslikava činjenica da je tadašnji američki ministar odbrane Vilijem Koen u julu 1999. godine otkazao posetu Tirani zbog straha od terorističkog napada.

Sam Bin Laden je u Tirani boravio 1994. godine, kao dio saudijske delegacije, a sa tadašnjim albanskim zvaničnicima razgovarao je o otvaranju islamskih centara u toj državi, ali je gro njegove organizacije uništen tokom 1998. godine, u zajedničkoj akciji američke Centralne obaveštajne agencije i albanskih agenata.

Albanska policija je zbog ubistva uhapsila Kloda Kadera, koji je tokom suđenja rekao da je bio deo organizacije koju je u Albaniji uspostavio Bin Laden, sa ciljem da regrutuje i organizuje dobrovoljce za borbe na Kosovu.

Ukupan broj takvih boraca, prema zapadnim procenama, kretao se oko 500, ali je njihov uticaj u velikoj meri bio marginalizovan.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading