PANIKA U ANB CRNE GORE: Milova tajna policija spaljuje DOKAZE ZLODELA

Autor:

Svet

20.01.2021

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pad režima Mila Đukanovića šokirao je i njegovu tajnu službu.

Foto: Ilustracija

Pripadnici Agencije za nacionalnu bezbednost Crne Gore (ANB), koja je godinama optuživana za nezakonito praćenje i prisluškivanje političkih i drugih protivnika Đukanovićeve vlasti, kako prenose mediji u Podgorici, uništili su mnogobrojne tragove o svojim kriminalnim radnjama.

PARALELNI SPISI

Kako pišu podgoričke Vijesti, sve se dešavalo na Žabljaku, gde je najveći broj dokumenata spaljen u prvim danima nakon 30. avgusta, kada su održani izbori u Crnoj Gori. U tome su učestvovali ljudi iz tadašnjeg vrha ANB, koji su u međuvremenu smenjeni, i nekolicina operativaca.

- Postoje dokazi da su službenici ANB uništavali materijal tajne službe, potvrđeno je našem listu iz bezbednosnih krugova - objavile su Vijesti.

DEJAN MIROVIĆ: DOKAZ DA JE ĐUKANOVIĆEVA VLAST RADILA MIMO USTAVA I ZAKONA

 

Prema saznanjima do kojih je došao Srpski telegraf od izvora u Podgorici, iz centrale ANB u tom gradu odneto je nakon 30. avgusta mnogo materijala i dokumentacije.

Po receptu Slobinog DB

Nešto slično, podsetimo, događalo se i u Srbiji nakon 5. oktobra. Tamo su se, kako je kasnije otkriveno, već u subotu 7. oktobra 2000. u sedištu DB na Banjici okupili čelnici službe na poziv Nikole Ćurčića, zamenika šefa DB Radomira Markovića.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Zgrada BIA

Dvadesetak okupljenih je nakon kraće rasprave odlučilo da treba postupiti po depeši (broj 3.210), koju je dan ranije uputio Marković o tome da je "neophodno izvršiti selektivni uvid u dokumentaciju", a zatim "sve što je nepotrebno uništiti shodno pravilima". U prevodu, naredba Markovića je glasila da sve dokaze o onome što se radilo treba ukloniti.

Tako je i bilo i, prema iskazima svedoka, sledeća tri dana - uprkos lepom vremenu, kotlarnica u zgradi na Banjici radila je punom parom. Za ovo nikad niko nije odgovarao.

- Priča se da je odneto 20-30 fascikli i ko zna koliko još papira. Ali ništa od toga nije bilo deo zvanične dokumentacije. Očigledno je unutar ANB, da tako kažem, vođeno paralelno knjigovodstvo - objašnjava naš sagovornik i dodaje da je tačno da je sve to preneto na Žabljak i tamo spaljeno.

Šta je uništavano

- podaci o merama praćenja i prisluškivanja bez odluke suda

- podaci o tajnim akcijama ANB po usmenim nalozima državnog vrha

- neformalni zapisnici sa sastanaka sa izaslanicima državnog vrha CG i državnim rukovodiocima

- spiskovi saradnika

- transkripti pojedinih prisluškivanih razgovora

- dokumenta o transferima novca

PANIČNI POTEZI

Naš izvor naglašava da se radi o dokumentaciji koja bi mogla da kompromituje ne samo čelnike ANB već i ljude iz državnog vrha, koji su im mimo suda i legalnih načina komunikacije izdavali direktne usmene i pisane naloge.

- Bilo je tu svega i svačega. Od praćenja i prisluškivanja bez odluke suda preko raznih tajnih operacija do kontakata s ljudima iz kriminalnog miljea - zaključuje izvor Srpskog telegrafa.

Branu u pritvoru preneta poruka?

Službenik Agencije za nacionalnu bezbednost Ljubiša Asanović suspendovan je zbog toga što je bez ovlašćenja starešina ušao u prostorije u koje je priveden Branislav Brano Mićunović, kontroverzni crnogorski biznismen sa debelim kriminalnim dosijeom, pišu Vijesti.

RepublikaFoto: facebook.com/Legende devedesetih
Brano Mićunović

Mićunović je priveden zajedno sa dvojicom prijatelja jer su u kolima u kojima su bili nađena dva pištolja. Svoj trojici su nakon 72 sata zadržavanja napisane prijave za nedozvoljeno držanje oružja iako su Mićunovićevi prijatelji priznali da su pištolji njihovi. Potom su pušteni da se brane sa slobode.

Navodno, Asanović tvrdi da je samo ušao da pozdravi prijatelja. Ipak, unutar ANB, u kom je postavljeno novo rukovodstvo, vodi se istraga koja treba da utvrdi da li je možda Asanović zapravo Mićunoviću preneo neku poruku i kakvu.

Kako za naš list ističe Dejan Mirović, profesor međunarodnog prava kojem je režim Mila Đukanovića zabranio ulazak u Crnu Goru (zabrana je povučena pre nekoliko dana), sve ovo je dokaz kako se radilo u toj državi.

- Paljenje dokumenata pokazuje da ANB u vreme vlasti Mila Đukanovića nije radio po zakonima i ustavu. Zato se i pribegava ovim kriminalnim metodama skrivanja tragova. Ali pokazuje se, s druge strane, da su i najverniji delovi i poluge Đukanovićeve vlasti razumeli da on i njegova vlast odlaze zauvek - navodi Mirović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading