ŠTA JE S MOZGOM?! Na internetu prodaju tuđa lična dokumenta, među njima i PASOŠI BEBA! UŽAS

Autor: Tanjug, Republika

Svet

16.01.2021

14:05

Na svetskom kupoprodajnom servisu Ibej pojavili su se lični dokumenti građana BiH, od kojih je većini nedavno istekao rok, ali su lični podaci i fotografije vlasnika javno dostupni.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Reč je o prodavcu iz BiH, a među dokumentima se nalaze i pasoši beba.

Među njima ima i dokumenata koji su aktivni i onih koji su već prodati, piše Klix.ba.

Ove prodaje ne mogu da vide kupci koji su na Ibeju prijavljeni iz BiH jer je onemogućeno da ih vidi bilo ko iz te države.

Među artiklima na prodaju je i lična karta osobe koja je nedavno na Fejsbuku objavila da joj je ukraden novčanik u Sarajevu sa svim dokumentima.

U galeriji je vidljivo da ispod fotografije stoje i cene koje se kreću od 20 do više od 100 dolara zavisno od toga koliko se dokumenata prodaje.

Iz Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmenu podataka BiH (IDDEEA) za Klix.ba je rečeno da se sa ovakvim i sličnim situacijama nisu susretali i da nije jasno zbog čega neko želi na ovakav način da kompromituje drugu osobu s obzirom na to da je većina ovih dokumenata istekla.

 

 

 

"Inače je poznata praksa da onaj ko izgubi dokument, kao što je lična karta, on se istog trenutka poništava i nije za upotrebu, a u Službenom glasniku se naglasi da je dokument izgubljen nakon čega sledi izrada novog. Takođe, IDDEEA nema informaciju da je bilo koji dokument iz BiH predmet trgovine", kazao je direktor Agencije Arif Nanić.

On ističe da je pasoš BiH nemoguće falsifikovati jer važi za jedan od najsigurnijih u Evropi s obzirom na biometriju i zaštitne elemente koje ima.

S druge strane, kako je naveo, sasvim je druga priča činjenica da su ti dokumenti dospeli u onlajn prodaju te smatra da ne vidi nikakvu svrhu za tim osim što su time zloupotrebljeni lični podaci građana.

Nanić je istakao da su prodaja i falsifikovanje ličnih dokumenata krivično delo.

"Moja sugestija svim građanima je da ovakve slučajeve prijave nadležnom MUP-u gđe su i izdati ovi dokumenti kako bi se provela istraga, ušlo u trag osobi koja vrši te krivične radnje i na kraju sankcionisali", poručio je Nanić.

Komentari (1)

Loading
Mina

17.01.2021 02:19

Uzas, trebace ovde i Mup i dobar sudski prevodilac za engleski jezik, predlazem Jasnu Filipovic, kako je moglo da se tako nesto nadje na sajtu uopste?