U Hrvatskoj otkriven škotski soj koronavirusa, širi se BRŽE od uobičajenog

Autor: Tanjug, Republika

Svet

05.01.2021

14:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Analizom uzoraka korona virusa prikupljenih iz raznih delova Hrvatske, za sada nije otkrila prisutnost engleskog soja koji se širi oko 70 odsto brže od uobičajenog, ali je otkriveno postojanje škotskog soja koji je takođe brzošireći, rekao je za hrvatski portal Index molekularni biolog, prof. Kristian Vlahoviček.

RepublikaFoto: unsplash.com
Foto: Ilustracija

Vlahoviček je rekao da je analizirano 30-ak sveže prikupljenih uzoraka od kojih je 15-ak bilo sa severa Hrvatske, a ostali iz Zagreba.

Dobra je vest da u svih šezdesetak analiziranih uzoraka nismo pronašli ni jedan koji bi odgovarao brzoširećem soju N501Y pronađenom u Engleskoj u novmbru, ali to, naravno, ne znači da on nije prisutan u Hrvatskoj, rekao je Vlahoviček.

U oko 30 odsto novih uzoraka, naveo je, hrvatski tim otkrio mutacije koje odgovaraju varijanti virusa pronađenoj u Škotskoj tokom avgusta, za koju je takođe uočeno da se širi brže od virusa pronađenog u ranoj fazi izbijanja epidemije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading