KRIVOKAPIĆU 2+: Vladimir Pavićević za Srpski telegraf o stanju u Crnoj Gori

Autor:

Svet

17.12.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Delovanje predsednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića i celokupnog njegovog tima u prve dve sedmice je za dva plus. To je, dakle, prelazna ocena, bolje je od bilo čega što su radile vlade Mila Đukanovića i njegovog DPS, ali je to daleko od onoga što su očekivali građani Crne Gore.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Vladimir Pavićević

Ovo poručuje u razgovoru za Srpski telegraf Vladimir Pavićević, saradnik Alekse Bečića, koji je bio na listi "Mir je naša nacija" i direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije, ocenjujući prilike u Crnoj Gori.

U čemu su građani iznevereni?

- Građani su očekivali politiku punog diskontinuiteta i jasno usmerenje ka reformama, a toga, nažalost, nema. Izgleda da je sam Krivokapić svoju vladu postavio kao prelaznu, kratkog daha, bez velikih ambicija i bez snage za najveća postignuća. Zato ćemo da čekamo prevremene izbore i sledeću vladu da dobijemo rezultate koje očekuju građani Crne Gore.

U Krivokapićevoj vladi nema lidera DF Milana Kneževića i Andrije Mandića. Izjavili ste da je opravdana njihova ljutnja na Krivokapića?

- Nelogično je da Mandić i Knežević ne smetaju Krivokapiću kada su zajedno na izbornoj listi, a da mu smetaju u vladi. Stvar je čiste političke logike da u prvoj demokratskoj crnogorskoj vladi budu politički autoriteti koji bi zajedno sa nespornim stručnjacima i autoritetima u odgovarajućim oblastima tu vladu učinili stabilnom, snažnom i usmerili je ka reformama. Ovako smo dobili manjinsku vladu koja će da se klati od jednog do drugog zakonodavnog projekta i u jednom momentu će da padne.

Krivokapić je u Briselu primljen na najvišem nivou u EU i NATO.

- Dobro je što je bio u Briselu, ali videli ste da se ni tamo nije snalazio. Gde je bilo nužno, izgovorio je nekoliko rečenica, koje su opšte. Ova poseta i intenzivna međunarodna komunikacija Krivokapićeve vlade su ipak dobre zbog druge stvari, njima se potpuno delegitimiše Đukanovićev DPS, kao partija koja i dalje pokušava sebe da predstavi kao ekskluzivnog partnera sa zapadnim centrima. Milo je uoči izbora bio izložen tihoj diplomatskoj blokadi na zapadu, niko živi nije hteo da se sretne s njim, osim kada iz protokolarnih razloga nije bilo moguće da ga zaobiđu. Sada mu partneri sa zapada jasno poručuju da je njegovo vreme prošlo i da je momenat da ide u političku penziju.

Kako onda vidite ambicije Đukanovića? Deluje kao da se ne predaje?

- U političkom smislu Đukanović peva labudovu pesmu. Izborni krah 30. avgusta je ujedno i neslavni kraj njegove političke karijere. Svaki njegov potez koji bi vodio ka održanju na mestu predsednika DPS značiće potpunu propast i svođenje te partije na uticaj koji danas u srpskoj politici npr. ima stranka Borisa Tadića. Milova epoha je gotova, to je završeno.

A Đukanovićev odnos sa Dritanom Abazovićem? Naročito posle objavljivanja snimka njihovog razgovora moglo se čuti da će ga Abazović spasti, ne samo politički nego i od ispitivanja porekla imovine, sumnji na korupciju...

- Taj snimak ne govori ništa posebno. Sreli su se na jednom skupu, iz pristojnosti razmenili nekoliko rečenica, i to je to. Javnost u Srbiji treba da zna da je Abazović jedan od heroja promena u Crnoj Gori i razvlašćivanja Milovog DPS.

Ukoliko u kratkom roku ne bude rezultata menjamo vladu

Zašto nova crnogorska vlada ništa ne čini u vezi sa najavljenim promenama Zakona oslobodi veroispovesti? Šta se čeka?

- Razumeo sam da je spremna revizija tog zakona i da će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri. Saglasan sam s vama, to je već trebalo da bude završeno, pa taj primer, kao i mnogi drugi, govore o sporosti i traljavosti u delovanju Krivokapića i njegove vlade. Ukoliko diskriminatorski i neustavni Zakon o slobodi veroispovesti ne bude promenjen do kraja ove godine, to će značiti da imamo ogroman problem i to će izvesno značiti smenu Krivokapića i pad njegove vlade. Ipak, svi u Crnoj Gori smo imali više strpljenja nego što bi se očekivalo i zadovoljni smo što među ministrima u Krivokapićevoj vladi nema istaknutih funkcionera DPS. Zato se i Krivokapiću i njegovim ministrima povremeno gledalo kroz prste zbog nekih grešaka. Ali medeni mesec je prošao. Ako u kratkom roku ne bude rezultata, menjaćemo vladu Zdravka Krivokapića.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading