Palmer ŠOKIRAO Milogorce: SRBI I CRNOGORCI SU ISTI NAROD, ne postoje razlike među njima

Autor: Republika

Svet

15.12.2020

16:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijalni američki predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je danas da bi bio zabrinut ako bi crnogorski narod morao da odlučuje između, na primer, srpskog i crnogorskog identiteta, i istakao da jednostavno nije tačno da su ovi identiteti nekompatibilni i kontradiktorni.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Metju Palmer i Aleksandar Vučić

- U Crnoj Gori ima mesta za razne identitete, etničke i nacionalne, i veoma je važno da država očuva multietničke vrednosti, jer time otvara put ka evropskoj i zapadnoj budućnosti - kazao je Palmer na onlajn konferenciji.

Smatra da Crna Gora može ostati primer multietničke demokratije, i da je to ohrabrujuće jer je uvek bila primer za Zapadni Balkan.


Govoreci o očekivanjima od nove vlade, Palmer je rekao da Sjedinjene Države imaju ista očekivanja kao i građani Crne Gore, da će sprovesti konkretne reforme, kako bi smanjila korupciju, procesuirala organizovane kriminalne grupe i ojača državne institucije.

Rekao je i da je ohrabren onim što je čuo od nove vlade, o njenoj posvećenosti i odlučnosti da ostane na kursu i posvećena evropskoj budućnosti i reformama koje su potrebne za napredak Crne Gore na putu ka EU, kao i da prave neke teške izbore.

- Unapređenje vladavine prava, borba protiv organizovanog kriminala ostaje centralni izazov i glavni zadatak za Crnu Goru da bi mogla dalje na svom evroatlatskom putu - kazao je Palmer, prenele su podgoričke Vijesti.

Dodao je da je reforma u pravosuđu takođe potrebna da bi se osigurala nezavisnost pravosuđa, mir, prosperitet i stabilnost.

Pozdravio je informaciju koju je dobio od premijera Zdravka Krivokapića da će vlada imati nultu toleranciju na korupciju.

Odgovarajući na pitanje kako ocenjuje mogući ruski uticaj na novu vladu, s obzirom na bliske veze premijera i nekih ministara sa SPC i da su izabrani zahvaljujući glasovima DF-a koji je blizak Moskvi, Palmer je rekao da su SAD zabrinute zbog ruskog uticaja, ne samo u Crnoj Gori, gde su već viđene neke njihove operacije u informacijskom prostoru, već širom Zapadnog Balkana.

- Svi moramo da posebno posmatrarmo informacijski prostor i načine na koje ruski proksiji, uključujući posebno Sputnjik i RT, iskrivljuju informacijsko okruženje. Najbolji način za borbu sa dezinformacijama je istina - rekao je Palmer.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading