SKANDAL U BIH: Ministarka Dodika uporedila sa Hitlerom pa zapretila da će uništiti i njega i Republiku Srpsku

Autor:

Svet

14.12.2020

05:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milorad Dodik je kao nacistički lider Adolf Hitler. Njega i Republiku Srpsku uništićemo uz pomoć stranaca, šokantna je poruka koju je pred televizijskim kamerama izgovorila ministarka spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković. Poruke mržnje upućene Dodiku, ali i Srbima iz RS, osudili su predstavnici Amerike i EU, dok ministar Aleksandar Vulin upozorava da je ubijanje Srpske vodi ka nasilju i ratu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Milorad Dodik

- Kad bi pravosuđe funkcionisalo onako kako treba i kada bi se svi oni koji su stekli enormno bogatstvo u ovih 25 godina stavili na ona mesta gde bi trebalo da se nalaze, zar mislite da bi stanovništvo bilo protiv toga da imaju bolji život? Oni jesu sada pod pritiskom, ali bili su i Nemci pod pritiskom Hitlera, ali su ipak izašli iz tog perioda. Jednom kada glavno lice koje je odgovorno naiđe na adekvatnu kaznu ili promeni kurs ponašanja, mnoge stvari se...

Vulin: Graditi BiH na ubijanju Srpske siguran način da se prizove nasilje

 

Ministarkino izlaganje prekinuo je voditelj sa pitanjem da li to pokušava da poredi Dodika i Hitlera, na šta je ona odgovorila:

- Ja nikoga ne poredim. Ja samo govorim o različitim situacijama.

Na pitanje kako planira da ukine Republiku Srpsku, Turkovićeva je rekla:

- Voljom naroda, a, naravno, i podrškom sa strane.

Adolf Hitler

Zapaljiva retorika podriva uzajamno poverenje koje je neophodno za dalju nadogradnju 25 godina mira, poručili su iz američke ambasade u BiH.

- Bolju budućnost za sve građane BiH moguće je ostvariti jedino putem dijaloga i kompromisa izabranih lidera, uključujući i kompromis za reforme neophodne da se ispune obećanja o većem napretku i samoodrživosti koju nudi evroatlantska zajednica - ističu iz ambasade SAD.

Kad je reč o pozivu Turkovićeve strancima da se umešaju u proces stvaranja unitarne BiH, iz ove ambasade navode da je Vašington privržen principima Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji potvrđuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao nezavisne države sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Lavrov danas sa Dodikom

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov sastaće se danas sa srpskim članom predsedništva BiH Sergejem Lavrovim. Prema pisanju medija, mere bezbednosti podignute su na najviši stepen, a u istočnom Sarajevu najavljena je zabrana saobraćaja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sergej Lavrov

Tokom dvodnevne posete Bosni i Hercegovini Lavrov će se sastati sa članovima Predsedništva BiH, ministarkom spoljnih poslova Biserom Turković, dok će odvojen sastanak imati sa Miloradom Dodikom.

Kancelarija visokog predstavnika u BiH pozvala je sve stranke da se uzdrže od korišćenja zapaljive retorike i retorike koja izaziva podele. Reagovala je i Delegacija EU u BiH, koja je, uz osudu skandaloznog poređenja, apelovala na sve političare da se fokusiraju na evropski put te zemlje.

Ministar unutrašnjih poslova i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin ističe da je sa Srbima moguć svaki dogovor, ali nasilje nikako. Naveo je da je teško objasniti zašto je razbijena SFRJ, a nije razbijena BiH, a još teže da Albanci mogu da pokušaju da dobiju državu na Kosovu i Metohiji, a Srbi ne mogu u BiH.

- Graditi BiH na ubijanju Republike Srpske siguran je način da se razori BiH i prizove nasilje i rat - naveo je ministar i dodao da sve što se dopusti Albancima moraće se dopustiti i Srbima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading