HRVATIMA NIŠTA NIJE SVETO: Nagrdili pokojnog patrijarha Irineja, smetalo im šta je pričao O JASENOVCU

Autor: Tanjug, Republika

Svet

20.11.2020

08:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi vodeći elektronski mediji u regionu na glavnim stranicama izvestili su jutros o smrti patrijarha srpskog Irineja, uz kratke izvode iz njegove biografije i citatom poruke koju je tim povodom napisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom instaram nalogu.

RepublikaFoto: Tanjug
Patrijarh Irinej

Među njima su RT Crne Gore, Vijesti, hrvatski Jutarnji list, agencija Hina, sarajevski portal Klix, javni servis Republike Srpske, makedonski elektronski mediji i drugi...

Hrvatski portal Index u izveštaju o smrti patrijarha nabraja niz izjava poglavara SPC koje ocenjuje kao "problematične".


A među njima su, po izboru Indexa: "Srbija je sve gde žive Srbi", "Svi smo činili zlo, ali mi u manjoj mjeri", "Pre nego što dođe u Srbiju, papa se mora izviniti zbog Jasenovca", "Srbi u Hrvatskoj žive u strahu, prisećaju se zločina iz 2. svetskog rata". ...

Dodaju da je patrijarh ipak u poslednje vreme promenio retoriku prema Hrvatskoj, kada je u avgustu ove godine rekao da je pravi trenutak za razgovor o pomirenju.

- Neka svako čini svoje, neka slave oni ako misle da imaju šta, ali molim i apelujem da hrvatsko državno i crkveno vođstvo, kao i političke i duhovne vođe našeg naroda, čine sve što mogu da se iskoreni mržnja i zavlada mir između dva naroda - rekao je tada patrijarh Irinej, prenosi Index.

Podsećaju da je patrijarh rekao i da ima utisak da se kod hrvatskih vlasti pojavljuju početni znakovi da je moguća i takva njihova politika i da, ako je to zaista tako, i srpski narodni prvaci, kao predstavnici naroda koji je, kako kaže, stradao u genocidu, treba, čuvajući nacionalnu svest i dostojanstvo svog naroda, prihvatiti svaku priliku koja može da doprinese mirnijem snu i boljem životu srpskog naroda u Hrvatskoj.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading