Ko je Draško Stanivuković: Najmlađi poslanik u skupštini RS, dete bogatađa i nesvršeni student koji je pobedio u Banjaluci

Autor: Blic, Republika

Svet

16.11.2020

16:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada je već postao najmlađi odbornik u Skupštini grada, a potom i najmlađi poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, obećao je da će biti najmlađi gradonačelnik Banjaluke, a potom i predsednik Republike. Draško Stanivuković (27) je sve, osim ovog poslednjeg, za sada ispunio.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PAVIČIĆ
Draško Stanivuković

Kandidat Partije demokratskog progresa (PDP), koga je podržala Srpska dmokratska stranka (SDS), novi je gradonačelnik najvećeg grada u Srpskoj.

I dok su predizborna istraživanja javnog mnjenja bila dijametralno suprotna, a čak i najveći opozicioni optimisti se pribojavali Igora Radojičića i SNSD Milorada Dodika, kraj izborne noći bio je potpuno drugačiji.

Stanivuković je iza sebe ostavio protivkandidata toliko daleko, da je iste večeri izašao na ulicu sa svojim pristalicama kako bi proslavio pobedu, dok je lider SNSD Milorad Dodik priznao da je izgubio Banjaluku, ali i poverenje u neke koalicione partnere, piše Srpskainfo.

Samo pre nekoliko meseci, za Dodika je u Narodnoj skupštini Stanivuković bio "političko nedonošče, pobačaj, umišljen, bolesno ambiciozan, manipulator, šarlatan".

- Tvoje pobede nema ni na vidiku. Jadna je Banjaluka koja bi glasala za ovakvog šarlatana - rekao je Dodik 7. septembra u parlamentu Srpske.

 

Najmlađi gradonačelnik Banjaluke

Sinoć se, međutim, umesto na Stanivukovića, obrušio na Banjaluku i Banjalučane, rekavši da "Banjaluka nije igrala fer prema čoveku koji je mnogo dao ovom gradu", aludirajući na Igora Radojčića, na čije mesto Stanivuković dolazi.

Draško Stanivuković je rođen je 1993. u Banjaluci, gde je završio i osnovnu školu i gimnaziju. U istom gradu upisao je Ekonomski fakultet Univerziteta u Banjaluci, ali je stigao do treće godine.

"Završiću fakultet kad postanem gradonačelnik"

Upravo je to bila jedna od "karata u rukavu" za njegove političke protivnike. I njihov, ali i podsmeh dela javnosti, izazvao je rečima da će fakultet "završiti kada postane gradonačelnik", jer se bavi politikom "pa ne može i da studira".

Na opštim izborima 2014. godine bio je najmlađi kandidat za poslanika u Narodnoj skupštini RS, ali tada u njih nije uspeo da uđe. Vratio se stepenicu niže, pa je dve godine kasnije postao najmlađi odbornik u istoriji Skupštine Banjaluke.

RepublikaFoto: facebooki.com/Draško Stanivuković

Međutim, 2018. je završio ono što je pokušao pre četiri godine - postao poslanik u Narodnoj skupštini RS sa najvećim brojem glasova, gde slovi za beskompromisnog opozicionara.

Za razliku od većine nesvadljivih kolega iz PDP, Stanivuković je "duvao za vrat" vladajućoj većini, snimao njihova imanja, čupao "njihov" predizborni asfalt, maksimalno koristio društvene mreže, postao zvezda mladih opozicionih glasača, ali i onih koji su prvi put izašli na birališta.

Ministar nasrnuo na njega

Stanivuković je ostao upamćen i po tome što je bio jedini poslanik u Narodnoj skupštini na koga je fizički nasrnuo ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

Dok jedni kažu da je ministar samo zamahnuo, drugi da je tek prislonio ruku na Stanivukovićev obraz, činjenica je da su se danima u čitavom regionu "vrtele" fotografije sa natpisima kako ministar tuče poslanika. A to je ono što je Stanivuković i želeo.

RepublikaFoto: Twiter.com/ Jasmin

U međuvremenu, osnovao je humanitarnu organizaciju "Budi DRUGačiji“ koja je, kako mu piše u biografiji, prikupila više od 100.000 evra.

Kada pominjemo novac, on je uvek bio u istoj rečenici sa Stanivukovićem, jer potiče iz stare banjalučke imućne porodice.

To što živi u milionskoj vili u Banjaluci, što mu je porodica bogata, njegovi politički protivnici uvek su isticali kao manu, pokušavajući da ga kod građana predstave kao kao bahatog, razmaženog bogataškog sina, bez formalnog obrazovanja, životnog znanja i iskustva.

On se, međutim u društvu građana ponašao potpuno suprotno statusu koji ima. Postao je "bogataš" koga su zavoleli siromašni.

U Narodnoj skupštini RS

To što je za njegove rivale bila neprihvatljiva "rijaliti politika", za Stanivukovića je bila politička prednost.

Do sada je organizovao nekoliko protestnih šetnji i okupljanja kako bi ukazao na probleme s kojima se suočavaju građani Banjaluke, ali i cele Bosne i Hercegovine.

U njegovoj biografiji se navodi da u slobodno vreme uči da svira klavir i gitaru. Bavi se plesom, borilačkom veštinom krav maga i raznim drugim sportovima.

U jednom intervjuu priznao je da je od malena želeo da se bavi društveno korisnim radom i politikom a, s obzirom na to da je njegova porodica jedna od imućnijih u Banjaluci, ističe da mu sticanje novca nije bio motiv za ulazak u politiku.

U parlamentu je poznat kao jedan od najoštrijih kritičara vlasti Milorada Dodika.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading