U Republici Srpskoj poznati rezultati izbora u većini lokalnih zajednica

Autor: Tanjug, Republika

Svet

16.11.2020

07:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Republici Srpskoj poznati su rezultati u većini lokalnih zajednica, a više od milion i 200 hiljada građana sa pravom glasa biralo je gradonačelnike, načelnike i predstavnike u lokalnim skupštinama.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Kako prenosi RTRS, pobednik lokalnih izbora u Republici Srpskoj je SNSD, čiji je lider Milorad Dodik saopštio da je u odnosu na prošle izbore ostvaren bolji rezultat i da ta stranka ima načelnika ili gradonačelnika u 41 lokalnoj zajednici.

Prema njegovim rečima, najveći gubitak za stranku predstavlja rezultat za gradonačelnika u Banjaluci, gde je pobedu na izborima za gradonačelnika odneo kandidat PDP-a i SDS-a Draško Stanivuković.

Sudeći po nepotvrđenim rezultatima, Prijedor će u naredne četiri godine voditi Dalibor Pavlović, kandidat SNSD-a, koji je imao veći broj osvojenih glasova od Dragutina Rodića iz DNS-a i Maje Dragojević-Stojić koju je kandidaovao SDS.

Građani Bijeljine povjerenje su dali Ljubiši Petroviću iz SDS-a, ali bi tu skupštinsku većinu mogle da čine stranke koje su kandidovale njegovog protivkandidata.

 

Prvi put građani Istočnog Sarajeva neposredno su birali gradonačelnika, a poverenje su dali Ljubiši Ćosiću iz SNSD-a, dosadašnjem načelniku opštine Istočno Novo Sarajevo.

U Doboju gradonačelnik ostaje Boris Jerinić, kojeg je SNSD kandidovao za još jedan mandat.

Mandat je obnovio i Zoran Adžić, koji je i ovaj put bio kandidat SNSD-a za gradonačelnika Gradiške, dok je ubedljivu pobedu u Zvorniku odneo dosadašnji gradonačelnik i kandidat SNSD-a Zoran Stevanović.

Trebinje će i u naredne četiri godine voditi SNSD-ov Mirko Ćurić, dok se još ne zna ko će biti novi načelnik Srebrenice.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Gacko Ognjen Milinković, prema preliminarnim rezultatima, osvojio je više glasova od protivkandidata.

Za novi mandat teško da će se izboriti dosadašnji načelnik Dervente Milorad Simić jer je, prema pojedinim izvorima, više glasova osvojio Vlado Kovačević ispred SDS-a i PDP-a.

Kako se navodi, u drugim opštinama Srpske nije bilo promena, a mandat su ili ponovo osvojili dosadašnji načelnici ili kandidati iz iste političke opcije, što je slučaj i u Prnjavoru.

U opštinama sa većinski srpskim stanovništvom u Federaciji BiH, pobedu na izborima za načelnike odneli su kandidati SNSD-a u tri od četiri opštine - Drvaru, Glamoču i Bosanskom Grahovu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading